Statoil får 20 mill. i bot for korrupsjon

Bøtelegges for Iran-avtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Økokrim gir Statoil et forelegg på 20 millioner kroner for den såkalte Iran-avtalen. Det kunngjorde Økokrim på en pressekonferanse i formiddag.

Bakgrunnen er en konsulentavtale Statoil inngikk med selskapet Horton Investment Ltd., knyttet til Statoils forretninger i Iran.

Statoil inngikk i juni 2002 en avtale om at de skulle betale 115 millioner kroner over ti år til det iranske konsulentselskapet, som er drevet av sønnen til Irans tidligere president, Rafsanjani.

Økokrim mener at den egentlige hensikten med avtalen var at konsulenten skulle påvirke beslutningstakere innen olje- og gassvirksomheten i Iran til fordel for Statoil.

Kort tid etter at avtalen var inngått fikk Statoil tildelt milliardkontrakter knyttet til et enormt iransk gassfelt.

Også tidligere konserndirektør i Statoil, Richard Hubbard er forelagt en bot i saken, denne på 200.000 norske kroner.

Statoils tidligere toppsjef Olav Fjell, som også var siktet i saken, frikjennes. Saken mot ham er henlagt etter bevisets stilling.

Statoil idømmes 20 millionersforelegget for overtredelse av straffelovens paragraf 276c, om såkalt ulovlig påvirkningshandel. Ulovlig påvirkningshandel betyr at man gir eller tilbyr en mellommann en utilbørlig fordel for at denne skal påvirke en beslutningstaker, uten at beslutningstakeren mottar noen fordel.

Statoil har en frist på 30 dager til å vedta forelegget. Det kan bli aktuelt å be om en utsettelse på denne fristen, melder Staoil i en børsmelding. Selskapet har utover det foreløpig ingen kommentarer til saken.

(Dagbladet.no)

<B>FÅR BOT: </B>Tidligere konserndirektør i Statoil, Richard Hubbard er forelagt en bot på 200.000 norske kroner.
<B>FRIKJENNES: </B>Saken mot Statoils tidligere toppsjef Olav Fjell, som også var siktet, er henlagt etter bevisets stilling.