Statoil får bore i Mexicogolfen

Er blant 13 selskaper som får gjenoppta boring - samtidig melder panel at lignende katastrofe kan skje igjen.

STATOIL I MEXICOGOLFEN: Dette bildet fra 2006 viser Jack 2-oljeriggen operert av Statoil og de amerikanske selskapene Chevron og Davon. Den gang var det den dypeste vellykkede brønnen noen gang i Mexicogolfen. Foto: AFP Photo/Devon Energy Corporation/Scanpix
STATOIL I MEXICOGOLFEN: Dette bildet fra 2006 viser Jack 2-oljeriggen operert av Statoil og de amerikanske selskapene Chevron og Davon. Den gang var det den dypeste vellykkede brønnen noen gang i Mexicogolfen. Foto: AFP Photo/Devon Energy Corporation/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statoil hadde to oljerigger i gang da forbudet ble innført i april i fjor, men får nå gjenoppta leteboringen, skriver Aftenposten.

Amerikanske myndigheter la ned forbud mot all dypvannsboring etter olje og gass etter at boreriggen Deepwater Horizon eksploderte og sank i fjor vår.

- Lignende kan skje Samtidig som at Statoil blant 13 selskaper får gjenoppta operasjonene, kunne et panel melde at en lignende katastrofe kan skje igjen dersom det ikke iverksettes store reformer, ifølge nyhetsbyrået AP.

Panelets undersøkelse ble etterspurt av president Barack Obama etter eksplosjonen 20. april i fjor, og beskriver systematiske problemer innenfor industrien og myndighetene som regulerer den.

Men panelet mener det til slutt var styringen som ledet til det fatale utfallet: Da avgjørelsene ble tatt av BP, Halliburton og Transocean, var det ingen som tenkte på risikoen, ifølge panelet.

- Positivt Men det vil ta noe tid før Statoil kommer i gang med leteboringen igjen, fordi de to boreriggene ikke er tilgjengelig akkurat nå. Den ene av Statoils to rigger borer nå utenfor Egypt, mens den andre er innleid av ExxonMobil i Mexicogolfen.

- Vi ser positivt på dette. Statoil håper å starte boring så raskt som mulig, forhåpentlig i løpet av våren, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i Statoil Nord-Amerika til Aftenposten.

USAs myndigheter opphevet boreforbudet i oktober, en måned før planen. Men det ble ikke utstedt boretillatelser. Det har skjedd nå, og de 13 selskapene kan fullføre boringen på det som blir betegnet som en håndfull brønner.

Statoil produserer i dag 65 000 fat oljeenheter i døgnet i Mexicogolfen, og har investert mer enn 11 milliarder dollar i oljeleting og produksjon i golfen, skriver NTB.

KAN SKJE IGJEN:  Samtidig som at Statoil blant 13 selskaper får gjenoppta operasjonene, kunne et panel melde at en lignende katastrofe kan skje igjen dersom det ikke iverksettes store reformer. Arkivfoto: AP Photo/Gerald Herbert/Scanpix
KAN SKJE IGJEN: Samtidig som at Statoil blant 13 selskaper får gjenoppta operasjonene, kunne et panel melde at en lignende katastrofe kan skje igjen dersom det ikke iverksettes store reformer. Arkivfoto: AP Photo/Gerald Herbert/Scanpix Vis mer