Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statoil fikk bot på 3 millioner fra Økokrim

For mangelfull oljefunnmelding.

KONSERNSJEF: Helge Lund. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
KONSERNSJEF: Helge Lund. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoil har vedtatt en bot på 3 millioner kroner fra Økokrim for mangelfull melding til Oslo Børs om det store Johan Sverdrup-funnet 16. august i fjor.

Dermed unngår selskapet at saken blir domstolsbehandlet.

Det var ved 18-tiden fredag 12. august i fjor at representanter for Statoil ASA fikk nye opplysninger om funnene Avaldsnes og Aldous Major Sør. Disse informasjonene ble meldt til Oslo Børs kl. 08.17 tirsdag 16. august.

Statoil slurvet I begrunnelsen for forelegget skriver Økokrim at det «på innsidelisten med navn på personer som mottok opplysninger relatert til de to funnene før børsmelding, unnlot selskapet for et større antall personer enten å føre dato og klokkeslett eller riktig klokkeslett for når personene fikk tilgang til opplysningene. Videre unnlot selskapet å gjøre et større antall personer kjent med de plikter det medfører å ha tilgang til innsideinformasjon, samt unnlot å angi årsaken til at de fikk tilgang til innsideinformasjon. Selskapet unnlot også å føre opp to personer på primærinnsiderlisten til tross for at de ble kjent med opplysningene før børsmeldingen ble sendt.»

Allmenne hensyn krever påtale, fastslår Økokrim og ilegger Statoil en bot på 3 millioner kroner.

Hvis ikke selskapet vedtar boten, vil det under en rettssak bli lagt ned straffepåstand om 4 millioner kroner i bot, skriver Økokrim. I tillegg vil da Statoil måtte betale saksomkostningene.

Ingen handlet ulovlig Ifølge en melding fra Statoil har Økokrim konkludert med at politiet ikke mistenker noen for å ha handlet eller misbrukt informasjon fra Statoil før børsmeldingen kom den 16. august.

I meldingen fra Statoil blir det understreket at selskapet tar håndtering av innsideinformasjon svært alvorlig og at det opprettholdt en kontinuerlig oversikt over personer med tilgang til informasjon før kunngjøringen av det store oljefunnet den 16. august. Statoil har klare rutiner og prosesser for å sikre samsvar med kravene i verdipapirhandelloven. Dessverre ble noen av disse prosedyrene ikke tilstrekkelig fulgt i dette tilfellet, skriver Statoil.

Etter denne hendelsen opplyser selskapet at det er iverksatt en rekke tiltak for å unngå noe lignende i fremtiden.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media