ANKLAGES: Statoil og konsernsjef Helge Lund anklages for miljøkriminalitet i Canada. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
ANKLAGES: Statoil og konsernsjef Helge Lund anklages for miljøkriminalitet i Canada. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / DagbladetVis mer

Statoil for retten i Canada

Ba om mer tid til å vurdere de alvorlige anklagene om at de har stjålet vann og løyet om oljesandprosjektet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Miljømyndighetene i Alberta i Canada har saksøkt Statoil for miljøkriminalitet knyttet til det omstridte oljesandprosjekte. Dagbladet skrev i februar om hvordan Statoil er saksøkt for 19 tilfeller av lovbrudd. Selskapet risikerer en bot på om lag 64 millioner kroner.

I dag var det første forberedende rettsmøtet i Edmonton. Det ble et kort møte. Med en gang retten var satt, ba Statoil om mer tid til å vurdere underlagsmaterialet for anklagene.

Retten godtok Statoils ønske og bestemte at neste rettsmøte blir i juni.

- Vanlig prosedyre - Møtet var av rent administrativ karakter, noe som er vanlig prosedyre i saker som denne. I løpet av det korte møtet fikk partene anledning til å gi sine syn på sakens videre framdrift. Etter å ha hørt begge sider fastsatte retten en utsettelse av saken inntil videre og berammet et nytt saksforberedende møte 30. juni. Dato for en eventuell hovedforhandling er ikke fastsatt, sier presstalsmann Bård Glad Pedersen i Statoil til Dagbladet.

Statoil Canada og den canadiske provinsen Alberta var bare representert med sine respektive advokater i rettslokalene.

Alvorlige anklager Miljømyndighetene hadde hatt Statoil i søkelyset i over to år da de gikk til søksmål. De mener Statoil Canada har overtrådt vannlisensen sin og gitt falsk eller villedende informasjon om vannuttaket sitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statoil har tidligere gitt uttrykk for at de tar anklagene alvorlig, men de har samtidig understreket at anklagene ikke gjelder vann til bruk av utvinning av oljesand, men til bygging av anleggsvei for transport av utstyr til vinterboring.

Statoil, som eies 67 prosent av den norske stat, startet opp produksjonen av olje fra tjæresand i januar i år. Produksjonen er omstridt fordi den er svært forurensende.

Norsk annonseprotest Den norske besteforeldreaksjonen hadde i dag kjøpt annonseplass i Edmonton Journal, den største avisa i Alberta, for å advare mot Statoils virksomhet. Aksjonen, som er tilknytet Framtiden i våre hender, har drevet kronerulling og samlet inn 30 000 kroner for å få råd til annonsen.

- Oljesand er den skitneste formen for oljeutvinning som finnes. Vi som nordmenn kan ikke sitte stille og se på at statseide Statoil ødelegger miljø og klima. Annonsen er vår måte å be det canadiske folk om unnskyldning, sier initiativtaker Halfdan Wiik i Besteforeldreaksjonen.

- Pinlig - Dette kan ikke være annet en pinlig for Statoil og den norske regjeringen som eier, sier tjæresandrådgiver i Greenpeace Norge, Martin Norman, til Dagbladet.

Han var selv til stede under dagens svært korte rettsmøte i Edmonton og forteller om et stort oppmøte fra canadiske medier.

- Statoil har gått kjempehøyt på banen fra dag én og sagt at de skal være best i klassen og gjøre ting bærekraftig. Så klarer de å være en av de første som blir dratt in for retten, sier Norman.

I GANG:Statoils startet opp utvinningen av oljesand i Canada tidligere i år. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
I GANG:Statoils startet opp utvinningen av oljesand i Canada tidligere i år. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer