Statoil gir opp oljesand i Canada

Har avtalt å selge sin eierandel. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statoil selger sin eierandel i oljesandprosjektene i den canadiske provinsen Alberta. Dermed er selskapet ikke lenger operatør for noen oljesandsvirksomhet, melder NTB seint onsdag kveld.

- Statoil har undertegnet en avtale om å selge sin eierandel på 100 prosent i oljesand-prosjektene Kai Kos Dehseh (KKD) i den canadiske provinsen Alberta til Athabasca Oil Corporation, opplyser selskapet.

Salget dekker det produserende demonstrasjonsanlegget Leismer og det ikke utbygde Corner-prosjektet, i tillegg til en rekke kontrakter knyttet til Leismer-produksjonen.

- Etter denne transaksjonen vil Athabasca overta operatøransvaret for Leismer og Corner, og Statoil vil ikke lenger være operatør for noen oljesandvirksomhet, skriver selskapet.

- Endelig!

SV-topp Heikki Holmås er godt fornøyd med beslutningen.

- Endelig! Det er ti år for seint, men bedre seint enn aldri.

Han mener at dette beviser at kritikerne hadde rett og at Statoil tok feil.

- Å prøve å tjene penger på den skitneste oljen var dårlig for verden, dårlig for Norge og dårlig for Statoil. Det er bra Eldar Sætre ser ut til å velge en bedre kurs for selskapet, sier han til NTB.

Store nedskrivninger

Salget utløser en nedskrivning av regnskapsmessige verdier på mellom 4,2 og 4,7 milliarder dollar.

- Denne transaksjonen er i tråd med Statoils strategi om porteføljeoptimalisering for å styrke vår finansielle fleksibilitet og investere i våre kjerneområder globalt, inkludert utenfor kysten av Newfoundland, Canada, sier Lars Christian Bacher, Statoils konserndirektør for utvikling og produksjon internasjonalt.