Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Statoil hadde «falske» samtaler med Iran

Var i dialog med iranske myndigheter, mens konsernsjef Helge Lund forsikret USA om samtalene ikke var reelle.

- LØY TIL USA: Ifølge Wikileaks-dokumenter hevder USA at Statoil var i samtaler med Iran om å utvide sin virksomhet, samtidig som konsernsjef Helge Lund forsikret USA om at samtalene ikke var reelle. 
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
- LØY TIL USA: Ifølge Wikileaks-dokumenter hevder USA at Statoil var i samtaler med Iran om å utvide sin virksomhet, samtidig som konsernsjef Helge Lund forsikret USA om at samtalene ikke var reelle. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lund skal ha ringt den amerikanske ambassadøren i Oslo, Benson K. Whitney, og forsikret om at Statoil ikke hadde noen planer om å utvide sin virksomhet i Iran. Denne forsikringen kom samtidig med at oljeselskapet var i dialog med iranske myndigheter om nye investeringer.

Det skriver Aftenposten etter å ha fått tilgang til WikiLeaks-dokumenter som angivelig er ført i pennen av ambassadøren selv.

Lund skal har ringt Whitney og opplyst at han selv hadde vært «ekstremt proaktiv» overfor pressen med å få ut budskapet om at det ikke blir flere Iran-prosjekter fra det norske selskapets side.

Konsernsjefen skal ha betegnet Statoils investeringer i Iran som en «hodepine» som hadde hatt stor innvirkning på selskapets økonomi.

«Med en lav profil holder Statoil falske samtaler med Iran om fremtidige prosjekter for å unngå potensielt skadelige reaksjoner fra iranske myndigheter mot investeringene som allerede er gjort», hevdes det også at Lund har sagt.

Statoil ønsker ikke å kommentere saken.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!