-  Statoil har gigantplan

Statoil vil satse milliarder på en storstilt gasskraftutbygging på Vestlandet. Sentrale oljepolitikere tror det ligger en enda større plan bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Statoil kjenner den politiske dagsordenen. Konsernets ledelse vet at Stortingets flertall ikke lenger lar seg begeistre av forurensende gasskraftverk. Derfor er konsernet ute etter noe mer enn bare å bygge gasskraftverk, sier SVs miljøpolitiske talsmann Hallgeir Langeland til Dagbladet.

Han tror det ligger en enda større plan bak Statoils prosjekt. Det tror også Høyres energipolitiske talsmann, Leif Frode Onarheim.

-  Høyre er positiv til større kraftproduksjon, men Sem-erklæringen åpner ikke for å innvilge slike søknader. Derfor vil jeg tro Statoils planer må sees i et større perspektiv, sier Onarheim.

Og fra sentralt regjeringshold får Dagbladet opplyst at det overhodet ikke er aktuelt å innvilge søknaden fra Statoil. Bakgrunnen er at Kjell Magne Bondevik slår fast at miljøprinsippet i Sem-erklæringen vil styre regjeringens holdning.

Trykkstøtte

Statoil kan ha en annen agenda.

-  Ved å deponere CO{-2}, og å bruke den som trykkstøtte for å få opp enda mer olje, vil man kunne pumpe opp så mye mer olje fra for eksempel Gullfaksfeltet at det representerer en merverdi på 50 milliarder kroner, sier Langeland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer