Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Statoil har ikke fått det til

Statoil skulle sikre den norske velferden. Mislykket, mener oljeforsker Helge Ryggvik.

UTENLANDSK SATSING: Til tross for enorm oljesatsing i land som Aserbajdsjan, Nigeria, Angola og Canada, mener oljeforsker Helge Ryggvik at Statoil verken har oppnådd driftsansvar, overskudd eller arbeidsplasser av særlig betydning. Her fra oljearbeidere i Aserbajdsjan. Foto: AFP/Scanpix
UTENLANDSK SATSING: Til tross for enorm oljesatsing i land som Aserbajdsjan, Nigeria, Angola og Canada, mener oljeforsker Helge Ryggvik at Statoil verken har oppnådd driftsansvar, overskudd eller arbeidsplasser av særlig betydning. Her fra oljearbeidere i Aserbajdsjan. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): 19 år er gått siden daværende Statoil-sjef Harald Norvik smelte av startskuddet for en gigantisk utenlandssatsing. Nå feller oljeforsker ved Universitetet i Oslo, Helge Ryggvik, en hard dom over resultatene.

- Statoil har arbeidet intenst siden 1990 med å bli et internasjonalt oljeselskap, men ikke fått det til, sier Ryggvik.

Under én prosent
Fordi Statoils milliarder er skapt ved å skumme fløten av norske naturressurser, mener han det er umoralsk å bruke dem i et forsøk på å tilrive seg andre lands naturrikdommer.

Til tross for enorm satsing i land som Aserbajdsjan, Nigeria, Angola og Canada, mener han at Statoil verken har oppnådd driftsansvar, overskudd eller arbeidsplasser av særlig betydning.

- Statoils utenlandssatsing består veldig mye av ingeniører og geologer som løper rundt og leker at de er politikere, sier han lakonisk.

Politikk og korrupsjon

Oljeforskerens beregninger viser at under én prosent av statens samlede oljeinntekter i 2008 kom fra utlandet. Visjonene var større enn som så da Jens Stoltenberg i 1996 besøkte Aserbajdsjan.

«Hvis det går bra her, så betyr det at en del av de pengene vi skal ha inn i statskassa etter århundreskiftet til å betale folketrygden, og barnehagene og sykehusene, de skal komme fra Det kaspiske hav», sa Stoltenberg da.

I boka «Til siste dråpe», som utgis denne uka, skriver Helge Ryggvik at Statoils interesser ikke lenger er sammenfallende med det norske folks. Fordi det norske oljeeventyret går mot slutten, er selskapets overlevelse avhengig av oljeutvinning andre steder.

Både i fusjonen med Hydro og ved andre skilleveier, ser han Jens Stoltenberg som en nøkkelmann. Han mener målet er å forandre Statoil fra et verktøy for det norske folk, til en internasjonal oljegigant.

- Umoralsk
Det tror han er en håpløs oppgave, blant annet fordi Statoil er seint ute.

- Kampen om verdens resterende oljeressurser er tiltakende, og handler mer og mer om politikk, makt og korrupsjon, sier Ryggvik.

Med Statoils aversjon mot bestikkelser, og uten noen sterk krigsmakt i ryggen, mener han selskapet stiller svakt i konkurransen med de internasjonale oljegigantene.

Ifølge Ryggvik er mye av Statoils produksjon i utlandet spekulative investeringer som «hvem som helst kunne ha gjennomført, bare vedkommende var villig til å slenge tilstrekkelig mange milliarder på bordet». Han stiller seg derfor spørrende til nytteverdien dette har for Norge.

Ryggvik har derimot ingenting imot at Statoil prøver seg utenlands — bare det gjøres på en annen måte enn nå.

- Det ville være ved å selge oljeteknologi, og spille på lag med Venezuela og oljeproduserende land i Afrika, sier han og presiserer at målet i så fall ikke kan være at Statoil skal få hånd om landenes naturrikdommer.

StatoilHydro vil ikke kommentere Helge Ryggviks uttalelser. Etter det Dagbladetkjenner til, har den norske oljekjempen et anstrengt forhold til oljeforskeren.

Se også Dagbladets papiravis side 51, 54 og 55

SPEKULATIVT: Oljeforsker HelgeRyggvik mener mye av Statoils produksjon i utlandet er spekulative investeringer som "hvem som helst kunne gjennomført...". Foto: Erik Berglund
SPEKULATIVT: Oljeforsker HelgeRyggvik mener mye av Statoils produksjon i utlandet er spekulative investeringer som "hvem som helst kunne gjennomført...". Foto: Erik Berglund Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!