- Statoil har ikke fått det til

Statoil skulle sikre den norske velferden. Mislykket, mener oljeforsker Helge Ryggvik.

UTENLANDSK SATSING: Til tross for enorm oljesatsing i land som Aserbajdsjan, Nigeria, Angola og Canada, mener oljeforsker Helge Ryggvik at Statoil verken har oppnådd driftsansvar, overskudd eller arbeidsplasser av særlig betydning. Her fra oljearbeidere i Aserbajdsjan. Foto: AFP/Scanpix
UTENLANDSK SATSING: Til tross for enorm oljesatsing i land som Aserbajdsjan, Nigeria, Angola og Canada, mener oljeforsker Helge Ryggvik at Statoil verken har oppnådd driftsansvar, overskudd eller arbeidsplasser av særlig betydning. Her fra oljearbeidere i Aserbajdsjan. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 19 år er gått siden daværende Statoil-sjef Harald Norvik smelte av startskuddet for en gigantisk utenlandssatsing. Nå feller oljeforsker ved Universitetet i Oslo, Helge Ryggvik, en hard dom over resultatene.

- Statoil har arbeidet intenst siden 1990 med å bli et internasjonalt oljeselskap, men ikke fått det til, sier Ryggvik.

Under én prosent Fordi Statoils milliarder er skapt ved å skumme fløten av norske naturressurser, mener han det er umoralsk å bruke dem i et forsøk på å tilrive seg andre lands naturrikdommer. Til tross for enorm satsing i land som Aserbajdsjan, Nigeria, Angola og Canada, mener han at Statoil verken har oppnådd driftsansvar, overskudd eller arbeidsplasser av særlig betydning.

- Statoils utenlandssatsing består veldig mye av ingeniører og geologer som løper rundt og leker at de er politikere, sier han lakonisk.Politikk og korrupsjonOljeforskerens beregninger viser at under én prosent av statens samlede oljeinntekter i 2008 kom fra utlandet. Visjonene var større enn som så da Jens Stoltenberg i 1996 besøkte Aserbajdsjan.«Hvis det går bra her, så betyr det at en del av de pengene vi skal ha inn i statskassa etter århundreskiftet til å betale folketrygden, og barnehagene og sykehusene, de skal komme fra Det kaspiske hav», sa Stoltenberg da.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer