MEGET, MEGET ALVORLIG: Det sier Statoilsjef Helge Lund om oljekatastrofen i Mexicogolfen. Nå kan han vente seg strengere krav i Norge. Foto: Jon Terje Hallgren Hansen/ Dagbladet.
MEGET, MEGET ALVORLIG: Det sier Statoilsjef Helge Lund om oljekatastrofen i Mexicogolfen. Nå kan han vente seg strengere krav i Norge. Foto: Jon Terje Hallgren Hansen/ Dagbladet.Vis mer

Statoil-Helge forberedt på strengere krav

Hanne Bjurstrøm vil skjerpe sikkerheten på norsk sokkel. Helge Lund advarer mot forhastede aksjoner og mener sikkerheten på norsk sokkel er god.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||- Ingen kan si at en slik ulykke ikke kan skje på norsk sokkel. Den risikoen er nå akseptert, sier Hanne Bjurstrøm til Dagbladet.  

Petroleumstilsynet har gjennomgått en rapport fra USAs innenriksminister Ken Salazar og Bjurstrøm vurderer nå forbedringer rundt tekniske krav, vedlikehold og håndheving av regler på norsk sokkel. I går møtte arbeidsministeren og olje- og energiministeren sjefene i Statoil, BP og Shell for en grundig gjennomgang av hvordan selskapene ser på oljeulykken i Mexicogolfen opp mot sikkerheten på norsk sokkel.

- Meget, meget alvorlig
Statoilsjef Helge Lund forstår bekymringen rundt ulykken.

- Det som har skjedd i Mexicogolfen er meget, meget alvorlig. For det første fordi 11 mennesker er døde, og så på grunn av konsekvensene for miljø og samfunn. Jeg tror vi får krav i samsvar med de funnene som blir gjort. Jeg tror det blir strengere, ikke mildere, sier Lund til Dagbladet.

Han innser at oljekatastrofen har påvirket folks oppfatning av oljeindustrien.

- Det er naturlig at slike ting skaker opp folk, derfor er det veldig viktig hvordan vi håndterer dette og hvordan vi driver vår virksomhet, sier Lund.

- God sikkerhet
Tirsdag gjorde miljøvernminister Erik Solheim det klart at forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet blir forsinket som følge av kunnskapsinnhentingen om ulykken i Mexicogolfen. Arbeidsministeren vil ikke svare nærmere på hvilke konsekvenser ulykken vil få for beslutningen om oljeboring i de sårbare områdene.

Helge Lund er forberedt på at prosessen fram mot en eventuell åpning vil ta lengre tid. Men han er ikke nødvendigvis enig i at norsk sokkel trenger strengere krav. Statoils risikovurdering av norsk sokkel, inkludert Lofoten, er uendret.

- Først og fremst er det er viktig å forstå hva som har skjedd. Det er viktig å ikke gjøre forhastede aksjoner. Jeg mener at vi har forsvarlige og gode operasjoner på norsk sokkel, sier Statoil-sjefen.

- At de tar oljeulykken alvorlig, tar jeg som en selvfølge, også at de går gjennom sine rutiner om noe kan ha betydning for deres virksomhet. De er innstilt på et godt samarbeid med norske myndigheter, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

Hun tar en lang pause før hun svarer på spørsmål om oljesjefene virker tillitsvekkende på henne:

- I Norge har vi klare regler for sikkerhet på sokkelen. De følges, uavhengig av hva slags inntrykk selskapene gir.