Statoil hisser seg opp over havforskere

Unnlater å gjøre oppmerksom på fakta, mener nordområdedirektør Hege Norheim.

FRYKTER DETTE I LOFOTEN:  Forskningsdirektør Ole Arve Misund ved Havforskningsinstituttet frykter en ulykke som denne, på Montara-feltet utenfor Australia, kan ramme Lofoten dersom området åpnes for oljeboring. Olje og gass lekket i ti uker før det ble stanset. Statoils nordområdesjef mener havforskerne fusker med fakta. Foto: REUTERS/PTTEP/Scanpix.
FRYKTER DETTE I LOFOTEN: Forskningsdirektør Ole Arve Misund ved Havforskningsinstituttet frykter en ulykke som denne, på Montara-feltet utenfor Australia, kan ramme Lofoten dersom området åpnes for oljeboring. Olje og gass lekket i ti uker før det ble stanset. Statoils nordområdesjef mener havforskerne fusker med fakta. Foto: REUTERS/PTTEP/Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Statoil er irritert på havforskerne og mener de unnlater å komme med relevante fakta når de uttaler seg om oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

Advarer mot katastrofeForskningsdirektør Ole Arve Misund ved Havforskningsinstituttet sa til Dagbladet og DN i går at et oljeutslipp lik det som forurenser Timorsjøen mellom Australia og Indonesia nå, kan skje i Lofoten. Utslippet fra den norskeide riggen West Atlas varte i ti uker før det ble stoppet, og har gått hardt utover dyr og fugler. I Lofoten og Vesterålen kan hele årsklasser med torsk forsvinne ved et slikt uhell, frykter havforskerne. De er imot at de sårbare områdene åpnes for oljebransjen.

- Den risikoen er ikke til stede, repliserer nordområdedirektør i Statoil, Hege Norheim.

- Opptrer «spesielt»- Det er ikke lov å bore i gyteperioden, så det er ikke en problemstilling. Havforskningsinstituttet vet dette, men unnlater konsekvent å gjøre oppmerksom på det. Hvorfor en faglig ansvarlig institusjon opptrer så spesielt, må de selv svare for, sier Norheim.Hun forteller til Dagbladet at andre fagmiljøer mener annerledes, og at Statoil setter pris på og ser fram til å få deres uttalelser i saken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer