Statoil hisser seg opp over havforskere

Unnlater å gjøre oppmerksom på fakta, mener nordområdedirektør Hege Norheim.

FRYKTER DETTE I LOFOTEN:  Forskningsdirektør Ole Arve Misund ved Havforskningsinstituttet frykter en ulykke som denne, på Montara-feltet utenfor Australia, kan ramme Lofoten dersom området åpnes for oljeboring. Olje og gass lekket i ti uker før det ble stanset. Statoils nordområdesjef mener havforskerne fusker med fakta. Foto: REUTERS/PTTEP/Scanpix.
FRYKTER DETTE I LOFOTEN: Forskningsdirektør Ole Arve Misund ved Havforskningsinstituttet frykter en ulykke som denne, på Montara-feltet utenfor Australia, kan ramme Lofoten dersom området åpnes for oljeboring. Olje og gass lekket i ti uker før det ble stanset. Statoils nordområdesjef mener havforskerne fusker med fakta. Foto: REUTERS/PTTEP/Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Statoil er irritert på havforskerne og mener de unnlater å komme med relevante fakta når de uttaler seg om oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

Advarer mot katastrofe
Forskningsdirektør Ole Arve Misund ved Havforskningsinstituttet sa til Dagbladet og DN i går at et oljeutslipp lik det som forurenser Timorsjøen mellom Australia og Indonesia nå, kan skje i Lofoten. Utslippet fra den norskeide riggen West Atlas varte i ti uker før det ble stoppet, og har gått hardt utover dyr og fugler. I Lofoten og Vesterålen kan hele årsklasser med torsk forsvinne ved et slikt uhell, frykter havforskerne. De er imot at de sårbare områdene åpnes for oljebransjen.

- Den risikoen er ikke til stede, repliserer nordområdedirektør i Statoil, Hege Norheim.

- Opptrer «spesielt»
- Det er ikke lov å bore i gyteperioden, så det er ikke en problemstilling. Havforskningsinstituttet vet dette, men unnlater konsekvent å gjøre oppmerksom på det. Hvorfor en faglig ansvarlig institusjon opptrer så spesielt, må de selv svare for, sier Norheim.

Hun forteller til Dagbladet at andre fagmiljøer mener annerledes, og at Statoil setter pris på og ser fram til å få deres uttalelser i saken.

- Vi er glad for at Miljøverndepartementet har sett behovet for å trekke inn andre institusjoner som skal gi sitt syn på saken, sier Norheim.

- OPPTRER SPESIELT: Statoils Lofote-gruppeleder, Hege Marie Norheim, om Havforskningsinstituttet. Foto: Robert S. Eik/ Dagbladet.
- OPPTRER SPESIELT: Statoils Lofote-gruppeleder, Hege Marie Norheim, om Havforskningsinstituttet. Foto: Robert S. Eik/ Dagbladet. Vis mer

I neste uke starter arbeidet med en ny kunnskapsinnhenting i nord, med en workshop i regi av departementet.

Greit å krangle
Ole Arve Misund gir Norheim rett i at det finnes et kriterium om at det ikke skal bores i gyteperioder, i områder som allerede er åpnet.

- Men nå går Statoil langt inn i en diskusjon om kriterier som først skal settes dersom området blir åpnet. Det er ikke satt noen slike grenser for Lofoten og Vesterålen ennå, sier han.

Ifølge Misund blir ikke risikoen borte bare ved at oljeindustrien holder seg borte i den mest sårbare perioden om vinteren.

- Boring om høsten vil kunne få konsekvenser langt inn i gyteperioden, sier han.

BEKYMRET: Forskningsdirektør Ole Arve Misund ved Havforskningsinstituttet. 
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX.
BEKYMRET: Forskningsdirektør Ole Arve Misund ved Havforskningsinstituttet. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX. Vis mer

Forskningsdirektøren synes det er helt greit at oljebransjen og havforskningen er uenige i denne saken.

- Det lever vi godt med. Her har vi ulike roller, sier han.

Misund sier at han ikke kjenner til noen uavhengige havforskere som er for oljeboring i Lofoten og Vesterålen, men at oljeaktører også må få si sin mening om havmiljø og torsk.

- Men i all beskjedenhet - dette kan vi, sier han.

OLJEN I LOFOTEN OG VESTERÅLEN:

• Forvaltningsplanen for Barentshavet, Lofoten og Vesterålen skal revideres i 2010 og politikerne kan da vedta å åpne området for oljeboring.

• Miljøfaglige råd går imot en åpning, fordi områet inneholder store naturverdier. Havområdene er kjent som «torskens vugge».

• Statoil argumenterer med at der kan finnes et halvt oljefond med verdier, olje og gass for 1500 milliarder kroner. Andre mener tallet er langt lavere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer