Statoil i trøbbel

Statoils konserndirektør Olav Fjell er i vansker etter Iran-skandale. - Styret bestemmer om jeg fortsetter, sier han nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selskapets problemer tårnet seg opp da Dagens Næringsliv avslørte at Statoil i fjor inngikk en avtale med iraneren Abbas Yazdi om å betale ham 115 millioner kroner for rådgivning.

Iraneren bor i London og driver konsulentselskapet Horton Investments. En av rådgiverne i konsulentselskapet er Mehdi Hashemi Rafsanjani. Han er sønn av Irans tidligere president og mistenkes for korrupsjon.

- Richard Hubbard har tilbudt seg å gå av som konserndirektør for internasjonal virksomhet i Statoil. Det tilbudet har jeg valgt å akseptere, sa konsernsjef Olav Fjell på en gode besøkt pressekonferanse hos Statoil i Oslo i formiddag. Det var Richard Hubbard som var ansvarlig for avtalen som ble inngått, og han hadde fått en fullmakt fra konsernsjef Fjell til å inngå avtalen på 115 millioner kroner.

- Vi har undersøkt om pengene kan ha gått til folk som kunne påvirke beslutningene i Iran. I dag har vi ikke mer informasjon om selve betalingen og kan ikke si at den tyder på korrupsjon. Men dette arbeidet er ikke ferdig, sa Fjell på pressekonferansen.

- Vi må ta kritikk for at vi ikke gjorde tilstrekkelige utredninger før vi gikk inn i avtalen. Jeg beklager at det den siste uka innledningsvis ikke ble gitt fullstendig informasjon til pressen, sa konserndierektøren.

Fjell framholdt at han prøvde å gi Dagens Næringsliv mer fyllestgjørende opplysninger på tirsdag.

- Avtalen har skapt en inntrykk av at Satoil opererer i et grenseland rent etisk. Statoil skal ikke bare holde seg unna korrupsjon, men det skal ikke kunne stilles tvil om at vi har en svært høy etisk standard.

- Derfor har vi kansellert avtalen med kosulentselskapet med øyeblikkelig virkning. Vi betaler ikke mer, sa Fjell.

Er siktet

Økokrim har tatt ut siktelse mot Statoil ASA for å etterforske mulig økonomisk kriminalitet. Formelt er selskapet siktet "ulovlig påvirkning av utenlandsk offentlig tjenestemann."

- Vi ønsker å bidra med all informasjon, slik at vi får en rask oppklaring, sier Statoil-sjefen. Han varsler nå en fullstendig gjennomgang av alle konsulentavtalene oljeselskapet har inngått i andre land.

- Vi må gjøre regelverket for etiske retningslinjer klarere for alle nivåer. Vi skjerper reglene for hvilke undersøkelser som skal gjennomføres før vi går inn på kontrakter. Da vil vi legge særlig vekt på å vurdere kontraktspartneren, sier han.

- Vi vil ikke være i noe som oppfattes som et grenseland.

- Hva visste Hubbard som ikke du visste? - Han drev den internasjonale virksomheten daglig og hadde vesentlig mer informasjon om den enn jeg hadde mulighet for å ha.

Beholder 40 mill.

- Hva betyr dette for Statoils videre satsning i Iran?

- Det vet jeg ikke. Det er det for tidlig å si. Alle våre forhandlinger i Iran har vært ført direkte med motparten, og ikke via mellommenn.

Konsulentselskapet får beholde de 40 millionene som allerede er utbetalt. Selskapet jobber nå med å finne ut hvor disse pengene faktisk har havnet.

- Det var vår internrevisjon som plukket opp at betalingen til konsulentselskapet skulle gå til et skatteparadis. Det stod ikke i avtalen på forhånd, opplyste Fjell.

Svømme med haier

Ifølge Dagens Næringsliv vil pengene Statoil har utbetalt, etter all sannsynlighet gå til iranske Mehdi Hashemi Rafsanjani, som er direktør i et datterselskap til det nasjonale iranske oljeselskapet Nioc. Konsernsjef Fjell visste ikke om denne koblingen før denne uka.

Rafsanjani er sønn av ekspresident Ali Akbar Rafsanjani, som var blant ayatollah Khomeinis nærmeste medarbeidere og ble president i 1989. Ifølge landets tidligere ambassadør i Norge, er familien kjent for å være innblandet i korrupsjon. (Eks-ambassadør Perviz Khazai har en sentral rolle i bevegelsen som bekjemper prestestyret.)

- Hans rolle i forhold til oss har vært å gi råd. Jeg er klar over ryktet til Rafsanjani-familien, og at det i seg selv å ha forretninger med den familien, kan være i et grenseland, sier Fjell.

Han sier han i flere måneder har vært klar over dette. Familien blir gjerne bare omtalt som "haiene".

- Jeg tar kritikk på at vi ikke gjennomførte en skikkelig nok analyse når vi gikk inn på denne kontrakten. Jeg har ansvaret for alt som skjer i Statoil, understreker konserndirektøren.

-Det er styret som bestemmer om jeg skal fortsette.

Se også:

<B>PRESSET:</B> Konsernsjef i Statoil, Olav Fjell, bar preg av å være sterkt presset på pressekonferansen Statoil fredag.
Statoil-direktør Hubbard.