Statoil i utlandet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Stortingsrepresentant Ingvild Vaggen Malvik for SV i Sør Trøndelag krever at regjeringen utøver et mer aktivt eierskap i oljeselskapene Statoil og Hydro der staten har store eierandeler. Vaggen Malvik synes å kreve at olje- og energiministeren skal sørge for at selskapene trekker seg ut av engasjementene i Angola og Nigeria. Begrunnelsen hun gir er at det er etisk uforsvarlig at selskapene tjener penger i disse landene. Hun ser dette som kontrast til at Statoil i sin tid ble opprettet for å sikre at Norge kunne bygge opp et oljefond av overskuddet fra oljevirksomheten.

 Vi håper at Vaggen Malvik som er nærinspolitisk talsperson for regjeringspartiet SV, etterhvert vil ha satt seg bedre inn i både de norske oljeselskapenes virksomhet i utlandet og i historien til den norske oljevirksomheten. I sin nåværende form er hennes utspill vanskelig å ta helt på alvor, til tross for at hun reiser viktige spørsmål som det er nødvendig å drøfte. Både Hydros og Statoils engasjementer i land der regimene både er udemokratiske og korrupte, representerer etiske utfordringer. De må takles av disse selskapenes administrasjoner, og av styrene der medlemmene sitter med et personlig ansvar i forhold til norsk selskapslovgivning. Korrupsjon er for eksempel straffbart både for giver og mottaker.

 Men det kan ikke være galt i seg selv at de norske oljeselskapene er i stand til å konkurrere med andre, internasjonale oljeselskaper om lete- og utvinningsrettigheter rundt om i verden. Både Statoil og Norsk Hydro er børsnoterte selskaper. Det er bare en nasjonalisering eller renasjonalisering som kan legge dem under direkte politisk kontroll og styring. Det er bare SV som går inn for noe slikt. Vi synes det er bra at SV står alene bak dette forslaget. Vi håper at Vaggen Malviks engasjement på vegne av partiet i stedet kan utvikle seg til et mer konstruktivt press på selskapene som bidrar til å øke bevisstheten rundt etiske utfordringer i forretningsdriften.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer