Statoil: Ikke nok olje til rør fra Castberg-feltet

Vil ikke lønne seg.

PÅ VENT: Statoil annonserte i februar at de ville føre oljen fra Johan Castberg-feltet i land her på Veidnes utenfor Honningsvåg, det lønner seg ikke å føre oljen i land via rør. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
PÅ VENT: Statoil annonserte i februar at de ville føre oljen fra Johan Castberg-feltet i land her på Veidnes utenfor Honningsvåg, det lønner seg ikke å føre oljen i land via rør. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Statoil slår fast at Johan Castberg-feltet i Barentshavet alene ikke har nok olje til at det vil lønne seg å bygge rør til land.

En avgjørelse om teknisk løsning for utbygging er utsatt til sommeren 2015, opplyser selskapet mandag.

Nå settes ressursene inn i å utrede bruk av et flytende produksjonsskip. Samtidig arbeides det med å se på en produksjonsplattform til havs som mulig løsning.

Skuffende resultater Letingen på Castberg-feltet har pågått i en periode på ett år og har omfattet fem brønner. Det er påvist mindre nye oljeressurser enn forventet, ifølge Statoil.

- Samlet sett er det ikke påvist nok ressurser i Castberg til at feltet alene kan bære infrastruktur med rør til land og landterminal, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for utvikling og produksjon i Norge.

Praksis med statsstøtte for slike utbygginger er også uavklart, understreker Nylund.

Vurderer terminalen Statoils partnere på Johan Castberg-feltet er Eni og Petoro.

- Selskapene skal jobbe fram til sommeren 2015 med å modne fram teknisk utbyggingsløsning, oppdatere ressursgrunnlaget og redusere kostnader. Partnerskapet skal også vurdere ytterligere det økonomiske fundamentet for en oljeterminal på Veidnes, sier Nylund.

Castberg-feltet består av funnene Skrugard fra 2011 og Havis fra 2012. Funnene beregnes til mellom 400 og 600 millioner fat olje.

Vekket glede lokalt I februar 2013 kunngjorde Statoil at olje fra Skrugard-feltet skulle føres i land ved Veidnes ved Honningsvåg i Finnmark. Det vekket glede og optimisme lokalt.

- Megabra for lokalsamfunnet, uttalte ordfører Kristina Hansen (Ap) i Nordkapp kommune til NTB den gangen.

Med ilandføring ville kommunen få 500-600 arbeidsplasser i byggeperioden og 30-50 knyttet til driften av anlegget.

Nå er det høyst uklart om denne utbyggingen blir noe av.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer