PÅ VENT: Statoil annonserte i februar at de ville føre oljen fra Johan Castberg-feltet i land her på Veidnes utenfor Honningsvåg, det lønner seg ikke å føre oljen i land via rør. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
PÅ VENT: Statoil annonserte i februar at de ville føre oljen fra Johan Castberg-feltet i land her på Veidnes utenfor Honningsvåg, det lønner seg ikke å føre oljen i land via rør. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpixVis mer

Statoil: Ikke nok olje til rør fra Castberg-feltet

Vil ikke lønne seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoil slår fast at Johan Castberg-feltet i Barentshavet alene ikke har nok olje til at det vil lønne seg å bygge rør til land.

En avgjørelse om teknisk løsning for utbygging er utsatt til sommeren 2015, opplyser selskapet mandag.

Nå settes ressursene inn i å utrede bruk av et flytende produksjonsskip. Samtidig arbeides det med å se på en produksjonsplattform til havs som mulig løsning.

Skuffende resultater Letingen på Castberg-feltet har pågått i en periode på ett år og har omfattet fem brønner. Det er påvist mindre nye oljeressurser enn forventet, ifølge Statoil.

- Samlet sett er det ikke påvist nok ressurser i Castberg til at feltet alene kan bære infrastruktur med rør til land og landterminal, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for utvikling og produksjon i Norge.

Praksis med statsstøtte for slike utbygginger er også uavklart, understreker Nylund.

Vurderer terminalen Statoils partnere på Johan Castberg-feltet er Eni og Petoro.

- Selskapene skal jobbe fram til sommeren 2015 med å modne fram teknisk utbyggingsløsning, oppdatere ressursgrunnlaget og redusere kostnader. Partnerskapet skal også vurdere ytterligere det økonomiske fundamentet for en oljeterminal på Veidnes, sier Nylund.

Castberg-feltet består av funnene Skrugard fra 2011 og Havis fra 2012. Funnene beregnes til mellom 400 og 600 millioner fat olje.

Vekket glede lokalt I februar 2013 kunngjorde Statoil at olje fra Skrugard-feltet skulle føres i land ved Veidnes ved Honningsvåg i Finnmark. Det vekket glede og optimisme lokalt.

- Megabra for lokalsamfunnet, uttalte ordfører Kristina Hansen (Ap) i Nordkapp kommune til NTB den gangen.

Med ilandføring ville kommunen få 500-600 arbeidsplasser i byggeperioden og 30-50 knyttet til driften av anlegget.

Nå er det høyst uklart om denne utbyggingen blir noe av.

(NTB)