Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statoil innrømmer korrupsjon

Stakk penger i lomma på iransk presidentsønn, må betale 70 millioner i bot.Har betalt 20 før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoil har inngått forlik med det amerikanske kredittilsynet i korrupsjonssaken i Iran. Statoil aksepterer en bot på 10,5 millioner dollar (om lag 70 millioner norske kroner). For to år siden  godtok selskapet en bot på 20 millioner kroner fra Økokrim for samme forhold.

Statoils aksjekurs på Oslo Børs gjorde et byks opp på 4,2 prosent i dag til |161 kroner da det ble kjent at Iran-saken er ute av verden, skriver Dagens Næringsliv.

Statoil er registrert på børsene både i Oslo og New York, og er dermed underlagt både norsk og amerikansk verdipapirlovgivning. I tillegg til de samlede bøtene på  90 millioner kroner, har Statoil brukt tilsvarende beløp på omstridte konsulenthonorarer som skulle gå til "humanitære tiltak" i Iran.

Ingen Statoil-ansatte har vært anklaget for å fylle opp sine egne lommer. Saken har dreid seg om hvor langt et stort selskap underlagt norsk forretningsetikk kunne gå for å sikre seg kontrakter.

Presidentsønnen

Mehdi Hashemi, sønn av Irans tidligere president Rafsanjani, har vært nøkkelmannen på den andre siden av forhandlingsbordet. Ex-presidentens sønn greide å selge sine konsulentjenester til Statoil da han var på Norgesbesøk i 2001.

For 15 millioner dollar (100 millioner kroner) skulle Hashemi sørge for at Statoil kom i de rette posisjonene. Men Statoils konsernrevisjon reagerte over at konsulenthonorene irrveier via ulike selskaper og sveitsiske banker.


Forliket avslutter den amerikanske etterforskningen av Statoils kontrakt fra 2002 med Horton Investments knyttet til forretningsutvikling i Iran, melder NTB.

Hodene rullet 

 LIKE FØR: September 2003: styreleder Leif Terje Løddesøl (t.h.) på en pressekonferanse i september 2003, der han bekrefter at konsernsjef Olav Fjell har tillit. Noen dager seinere er begge ute. Foto: Scanpix.
LIKE FØR: September 2003: styreleder Leif Terje Løddesøl (t.h.) på en pressekonferanse i september 2003, der han bekrefter at konsernsjef Olav Fjell har tillit. Noen dager seinere er begge ute. Foto: Scanpix. Vis mer

Korrupsjonsskandalen førte til at Statoils konsernsjef Olav Fjell og styreleder Leif Terje Løddesøl måtte gå i september 2003. Konsernrevisjonen ble avvist tre ganger av Fjell før revisjonen gikk direkte til Løddesøl.

Det var avsløringer i Dagens Næringsliv som satte snøballen i fart og rullet over konsernsjefen, styrelederen og selskapets utenlandssjef Richard Hubbard.

Forliket innebærer at Statoil innrømmer å ha betalt bestikkelser til en iransk tjenestemann for å sikre Statoil en kontrakt for utbygging av det iranske gassfeltet South Pars.

Statoil aksepterer også uriktig regnskapsførsel av betalingene og for ikke å ha tilstrekkelig intern kontroll til å hindre at betalingene ble foretatt.