Statoil innrømmer korrupsjon

Stakk penger i lomma på iransk presidentsønn, må betale 70 millioner i bot.Har betalt 20 før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Statoil har inngått forlik med det amerikanske kredittilsynet i korrupsjonssaken i Iran. Statoil aksepterer en bot på 10,5 millioner dollar (om lag 70 millioner norske kroner). For to år siden  godtok selskapet en bot på 20 millioner kroner fra Økokrim for samme forhold.

Statoils aksjekurs på Oslo Børs gjorde et byks opp på 4,2 prosent i dag til |161 kroner da det ble kjent at Iran-saken er ute av verden, skriver Dagens Næringsliv.

Statoil er registrert på børsene både i Oslo og New York, og er dermed underlagt både norsk og amerikansk verdipapirlovgivning. I tillegg til de samlede bøtene på  90 millioner kroner, har Statoil brukt tilsvarende beløp på omstridte konsulenthonorarer som skulle gå til "humanitære tiltak" i Iran.

Ingen Statoil-ansatte har vært anklaget for å fylle opp sine egne lommer. Saken har dreid seg om hvor langt et stort selskap underlagt norsk forretningsetikk kunne gå for å sikre seg kontrakter.

Presidentsønnen

Mehdi Hashemi, sønn av Irans tidligere president Rafsanjani, har vært nøkkelmannen på den andre siden av forhandlingsbordet. Ex-presidentens sønn greide å selge sine konsulentjenester til Statoil da han var på Norgesbesøk i 2001.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.