OLJESANDSTRID: Her er Statoils oljesandfasiliteter i Leismer i Canada. Til venstre Lars Christian Bacher, President of Canadian Operations. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
OLJESANDSTRID: Her er Statoils oljesandfasiliteter i Leismer i Canada. Til venstre Lars Christian Bacher, President of Canadian Operations. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

- Statoil innrømmer skyld i oljesand-rettssak

Det opplyser aktoratet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktoratet opplyser at rettssaken mot Statoil i Canada vil ende med en erklæring av skyld fra det norske selskapets side.

- Aktor opplyste om dette på rettsmøtet onsdag og ba om tid til 21. november med å komme med et forslag til straffereaksjon, opplyser lederen i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, til NTB.

Påtalemyndigheten legger opp til at saken vil munne ut i såkalt «creative sentencing», en vanlig brukt straffeform i miljøsaker i Canada.

Statoil avventer rettsprosessen - Det kan være snakk om blant annet kunnskapsoverføring, slik at hele industrien kan ta lærdom av det som har skjedd, forklarer informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil. Et selskap kan også straffes økonomisk som en del av en slik kreativ straff, men pengene kan samtidig øremerkes utdannings- eller forskningsprosjekter eller heving av standardene i industrien.

Pedersen ønsker ikke å gå inn på detaljene i hvilke innrømmelser selskapet har gjort.

- Jeg synes ikke det blir riktig av hensyn til rettsprosessen som fortsatt pågår i Canada. Vi har hele tiden vært åpne om at vi har brutt våre vanntillatelser ved flere tilfeller i 2008 og 2009, sier han.

- Nok en spiker i kista Gulowsen i Greenpeace sier han har fått det forklart i Canada at aktors fremlegging onsdag innebærer at Statoil vil innrømme skyld for hele tiltalen.

- Ettersom de ikke diskuterte de ulike punktene i retten, vil det være snakk om hele pakka her.

Statoil er tiltalt for 16 brudd på vanntillatelsene selskapet har i forbindelse med utvinning av oljesand og for å ha gitt uriktig eller villedende informasjon i saken.

- Statoil har skrytt av at de er best i klassen, men dette er en grotesk industri. Vi mener denne saken er nok en spiker i kista for selskapets engasjement i Canada, sier Gulowsen.

Greenpeace-lederen synes heller Statoil skal konsentrere seg om oljeutvinning til havs og det nye funnet som er gjort utenfor norskekysten.

- Jeg tror alle er best tjent med at Statoil holder seg til det de kan, i stedet for å dra på eventyr i den canadiske skogen. (©NTB)

(NTB)