Statoil innrømmer smøring

Statoil innrømmer at smøring er et økende problem ved selskapets virksomheter i utlandet. Inntil ondet er utryddet, vil Statoil-sjef Olav Fjell bokføre det i regnskapene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innrømmelsene kommer i rapporten «Bærekraftig utvikling», som Statoils konsernsjef Olav Fjell offentliggjør i formiddag.

Rapporten slippes i anledning Statoils 30-årsjubileum neste måned.

Og under kapittelet forretningsetikk vedgår det statseide selskapet at det ikke har klart å holde sin egen sti helt ren.

Overfor Dagbladet bekrefter Statoils direktør for samfunnsansvar, Geir Westgaard, at rapporten blant annet vil redegjøre for et økende problem med såkalte «facilitations payments».

Korrupte land

- Jeg tror det nærmeste du kommer en norsk oversettelse er «smøring», sier Westgaard til Dagbladet.

Statoil har virksomheter i flere av verdens mest korrupte land, som Angola, Nigeria og Aserbajdsjan. Dette øker risikoen for å bli involvert i korrupsjon og bestikkelser, som Statoil offentlig har erklært nulltoleranse mot.

- I rapporten framkommer det at vi fra tid til annen finner tilfeller av direkte uetisk atferd i Statoil, sier Westgaard.

Smøring kan eksempelvis finne sted hvis varer blir stående på et toll-lager, med beskjed om at «dette kan ta litt tid».

- I den typen saker aksepterer vi ikke dette som god forretningspraksis. Men vi erkjenner at også vi fra tid til annen er nødt til å gjøre bruk av «facilitations payments» eller agenter.

Statoils mål er å utrydde smøringen. Men inntil videre skal smøringen nå føres i regnskapet som nettopp det det er, opplyser Westgaard.

Lekkasjer

Statoils virksomheter i utlandet benytter ofte agenter og mellommenn til å utføre tjenester for seg. Selskapet ønsker nå å se nærmere på hvordan disse går fram.

Selskapet vedgår også å være involvert i misbruk og lekkasjer av informasjon i anbudsrunder.

Denne uetiske bruken av informasjon er et økende problem i oljebransjen.

I et intervju i rapporten blir konsernsjef Olav Fjell spurt hva han ser på som den største risikoen ved Statoils satsing på samfunnsansvar de neste fem åra.

Fjell svarer at det verste som kan skje, er at Statoil blir involvert i noe som kan føre til en anklage om korrupsjon eller etisk overtramp i de landene selskapet befinner seg i.

FRYKTER KORRUPSJON: Statoils toppsjef Olav Fjell frykter at Statoil skal bli hektet opp i korrupsjonsanklager i utlandet.