Statoil investerer milliarder i diktatur

Har blant annet gitt penger til forskningssenter som ingen vet om faktisk eksisterer.

STATSLEDEREN: Angolas president Jose Eduardo dos Santos har siden 1979 sittet ved makten i Angola, som blir omtalt som et familiestyrt diktatur.  Her viser han blekket på fingeren etter å ha stemt ved valget i fjor, som han for øvrig vant. REUTERS/Siphiwe Sibeko
STATSLEDEREN: Angolas president Jose Eduardo dos Santos har siden 1979 sittet ved makten i Angola, som blir omtalt som et familiestyrt diktatur. Her viser han blekket på fingeren etter å ha stemt ved valget i fjor, som han for øvrig vant. REUTERS/Siphiwe Sibeko Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Statoils største engasjement i utlandet er oljefeltene i Angola. I fjor betalte oljeselskapet 33,1 milliarder kroner til landet, som regnes som et familiestyrt diktatur.

Blant annet har Statoil betalt 3,1 milliarder kroner i såkalte signaturbonuser til landets president og nesten 300 millioner kroner til ulike sosiale prosjekter.

Selskapet har ikke full kontroll med at pengene virkelig går til det de skal, ifølge Vårt Land.

Deler av den siste summen er betalt til et forskningssenter som blir drevet av det angolske statsoljeselskapet Sonangol. Både den britiske organisasjonen Global Witness og det norske Verdensmagasinet X har prøvd å finne bevis på at forskningssenteret eksisterer, uten å lykkes.

Informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil sier til avisen at Statoil ikke kan kreve innsyn i hvordan angolske myndigheter bruker milliardene de får fra det statseide norske oljeselskapet.

Forsker Inge Amundsen ved Chr. Michelsens Institutt mener Angola må regnes som et familiestyrt diktatur og peker på at statsleder Jose Dos Santos har styrt landet siden 1979.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer