Statoil kan bli partner med russisk statsoljeselskap

Statoil kan bli partner med det russiske statsoljeselskapet Rosneft i områder i det østlige Barentshavet som beskrives som svært lovende.

SPENNENDE OMRÅDE: Russiske Rosneft ønsker å starte nye prosjekter i det som tidligere var omstridt område i Barentshavet. Statoil har kompetanse for området og kan bli partner.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
SPENNENDE OMRÅDE: Russiske Rosneft ønsker å starte nye prosjekter i det som tidligere var omstridt område i Barentshavet. Statoil har kompetanse for området og kan bli partner. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtroppende president Vladimir Putin skal ha gitt ordre til det russiske statsoljeselskapet Rosneft om å invitere inn utenlandske oljeselskaper som partnere i 12 nye prosjekter til havs. Blant disse er det flere lisenser i de nye og svært lovende områdene i det østlige Barentshavet.

25. oktober 2007 ble Norge og Russland enige om å utvikle Stockman-feltet på russisk side med Statoil som partner. Nå spekulerer russiske medier i at Statoil er et av selskapene som er blitt invitert av Rosneft.

Informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil vil ikke  bekrefte at det norske selskapet er invitert, det gjør Statoil sjelden før alt er helt avklart. Denne gangen må avklaringen komme i Russland.

- Stor kompetanse - Det er klart at dette er et område hvor vi har stor kompetanse og har gjort store funn som Skrugard og Havis på norsk side. Vi kan ikke si noe om hvilke forventninger eller potensiale vi ser for dette konkrete russiske området. Det vil vi heller ikke dele med andre, men det er helt klart at dette området følges med stor interesse i den internasjonale oljebransjen, sier Bård Glad Pedersen til Dagbladet.

Toppsjef Eduard Khudaynatovi Rosneft bekreftet denne uka at invitasjoner har blitt sendt til Lukoil, TNK-BP, Surgutneftegaz og Bashneft, i tillegg til flere utenlandske selskap. Det melder RIA Novosti/Barentsobserver.com.

Khudaynatov innrømmer at invitasjonene er sendt på oppfordring fra Putin. Selskapet var i forrige uke invitert til regjeringsbygget for å diskutere offshoreutbygginger.

- Store ressurser Flere av lisensene er i Barentshavet, i det som tidligere var omstridt område. Rosneft fikk tildelt nesten alt areale av verdi her ved juletider i fjor. 

MER SAMARBEID: Statsministerne Jens Stoltenberg og Vladimir Putin ble enige om et samarbeid om Stockmanfeltet i Barentshavet 25. oktober 2007. Nå kan det også bli et samarbeid om nye og meget spennende områder i det østlige Barentshavet. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET.
MER SAMARBEID: Statsministerne Jens Stoltenberg og Vladimir Putin ble enige om et samarbeid om Stockmanfeltet i Barentshavet 25. oktober 2007. Nå kan det også bli et samarbeid om nye og meget spennende områder i det østlige Barentshavet. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET. Vis mer

Statoil har tidligere antydet at de vil være interessert. Konserndirektør for leting, Tim Dodson, har uttalt at det etter hans mening ligger store ressurser skjult i dette området, ifølge nettstedet Petro.no.

- For Statoil er det viktig å bli med på ett eller flere av disse hydrokarbonbassengene i Russland. Her ligger det etter vår mening store skjulte hydrokarbonressurser. Karahavet er interessant. Det er også offshoreforlengelsen av det vestlige sibirske bassenget. Vi mener at det østlige Barentshavet, både den norske og den russiske delen, er svært interessant, sa Dodson i januar.

STOR INTERESSE: Informasjonssjef Bård Glad Pedersen sier det er stor interesse for dette området i den internasjonale oljebransjen.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
STOR INTERESSE: Informasjonssjef Bård Glad Pedersen sier det er stor interesse for dette området i den internasjonale oljebransjen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer