Statoil kan gå på en milliardsmell i USA

Oljeeksperten spår storopprydding hvis Statoil-sjefen går av.

ADVARER: Oljeekspert og analytiker Trond Omdal i Arctic Securities er skeptisk til skiferolje. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
ADVARER: Oljeekspert og analytiker Trond Omdal i Arctic Securities er skeptisk til skiferolje. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): ??Statoils største utenlandsinvestering ligger etter skjema og kan bli nedskrevet med et to-sifret milliardbeløp, skriver Finansavisen i dag.

Det er oljeeksperten og analytikeren Trond Omdal i Arctic Securities som kommer med denne brannfakkelen. Han er blant skeptikerne til hvor stor betydning skiferolje vil få for oljemarkedet.

Største oppkjøp noensinne
Etter at Statoil først lærte skifergassbransjen å kjenne, gjennom investeringene i Marcellus i 2008 og Eagle Ford i 2010, tok Statoil det ett steg videre i 2011. Statoil-sjef Helge Lund la 27 milliarder kroner på bordet for Brigham Exploration, og gjorde det til selskapets største oppkjøp noensinne, skriver Finansavisen.

Brigham hadde eiendeler i Bakken-formasjon i Nord-Dakota, som er rik på skiferolje, og i starten gikk det som smurt. I det siste har det imidlertid begynt å hakke.

— I en hypotetisk situasjon hvor Helge Lund hadde gått av som konsernsjef i dag, ville det sannsynligvis kommet oppryddinger og nedskrivninger i Statoils ukonvensjonelle portefølje i morgen, sier Omdal til avisen.

Som Shell så Statoil? Et relevant eksempel er oljeselskapet Shell, som i forbindelse med konsernsjef Peter Vossers nylige avgang, foretok nedskrivninger i Nord-Amerika på rundt to milliarder dollar.

— Hvis Statoil skulle gjort en lignende opprydning, og brukt forsiktighetsprinsippet, kunne mellom en tredjedel og halvparten av investeringene i amerikansk skiferolje og gass blitt nedskrevet. Med investeringer på 60 milliarder kroner snakker vi om beløp på 20 til 30 milliarder kroner, med halvparten knyttet til Marcellus, sier Omdal til Finansavisen.

Etter en kraftig oppgang på Oslo Børs onsdag faller Statoil 0,6 prosent til 136,8 kroner torsdag.

Flere nyheter Stuper på tall
Torsdagens tall kan føre til nye spekulasjoner
Likte ikke analysene - ble kastet i fengsel