Statoil kan sette rekord i EUs bøteregister

Microsoft, Intel, Philips, E.On og Siemens har fått milliardbøter av EU. Så langt har oljeselskapene nesten sluppet helt unna.

MISTENKT: Statoilsjef Helge Lund må innse at oljeselskapet et mistenkt for å ha drevet med konkurransebegrensende aktivitet.  Foto: Ned Alley / Scanpix
MISTENKT: Statoilsjef Helge Lund må innse at oljeselskapet et mistenkt for å ha drevet med konkurransebegrensende aktivitet. Foto: Ned Alley / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no) Misbruk av markedsmakt, kartellvirksomhet, pris- og markedsmanipulasjon straffes med milliardbøter av EU.

Bøter kan bli på inntil 10 prosent av omsetningen og det er ikke uvanlig med milliardbøter.

Nærmere 20 selskaper er blitt ilagt bøter på to milliarder kroner eller mer de siste ti årene.

Så langt har oljebransjen gått nesten helt klar EUs argusøyne, men med tirsdagens razzia hos Statoil er nå mistanken også rettet mot oljebransjen og flere oljeselskaper. Da kan det gå mot tidenes bøter.

Statoil, BP og Shell er mistenkt for å ha gitt misvisende informasjon til selskapet Platts, som utarbeider prisindekser for energimarkedene.

Skulle Statoil bli funnet skyldig kan det i verste fall gi en bot på 70 milliarder kroner. Det vil i så fall bli rekord - med solid margin. Og med tre av verdens største oljeselskaper i søkelyset kan det gå mot et rekordskred av bøter.

De største bøtene i EU Den største enkeltboten i EU så langt ble ilagt Intel i 2009 for å misbrukt av sin markedsmakt i prosessormarkedet. Boten som ble ilagt var på 1,06 milliarder euro, tilsvarende 8 milliarder kroner.

Microsoft er blitt ilagt en serie bøter av EU. Tilsammen er Microsoft blitt ilagt bøter på tilsammen mer enn to milliarder euro, tilsvarende over 15 milliarder kroner.

Den siste boten ble ilagt i mars i år, fordi selskapet ikke hadde fulgt opp et tidligere forlik. Boten var på 561 millioner euro, tilsvarende 4,2 milliarder kroner.

Mere rør TV-bransjen har heller ikke gått fri. I desember i fjor avsa EU dom i to kartellsaker. LG Electronics, Philips og Samsung SDI var med i begge, mens Panasonic, Toshiba, MTPD (nå en del av Panasonic) og Technicolor (tidligere Thomson) bare var med i kartellet med TV-rør.

Selskapene ble ilagt bøter på tilsammen 1,47 milliarder euro, tilsvarende 11 milliarder kroner, for å avtalt priser og delt markedet for skjermrør i såkalte CRT-datatskjermer og TVer på bekostning av forbrukerne.

Oversikten over de største bøtene som EU har ilagt selskaper