Statoil-kontakt for retten i Iran

En av de iranske bakmennene i Statoils korrupsjonssak fra 2003 møter nå for retten i Iran. Den andre er forsvunnet.

PRESIDENTSØNN: Mehdi Hashemi, sønn av Irans eks-president Akhbar Hashemi Rafsanjani, er nå tiltalt for revolusjonsdomstolen i Teheran. Foto: Abbas Kowsari / Bloomberg / Getty Images
PRESIDENTSØNN: Mehdi Hashemi, sønn av Irans eks-president Akhbar Hashemi Rafsanjani, er nå tiltalt for revolusjonsdomstolen i Teheran. Foto: Abbas Kowsari / Bloomberg / Getty Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De to iranske hovedrolleinnehaverne i Statoils korrupsjonsskandale fra 2003 har det siste året møtt en ublid skjebne.

Mehdi Hashemi, sønn av Irans eks-president Akhbar Hashemi Rafsanjani, er nå tiltalt for revolusjonsdomstolen i Teheran. Hans venn Abbas Yazdi forsvant under mystiske omstendigheter i Dubai i juni i fjor, på vei til et forretningsmøte.

Korrupsjonsavtale De to barndomsvennene sto bak skatteparadis-selskapet Horton Investments, som i 2002 undertegnet en konsulentavtale verdt 115 millioner kroner med Statoil. Da Dagens Næringsliv året etter avslørte det som Statoil senere innrømmet var en korrupsjonsavtale, var en tredjedel av pengene utbetalt.

Revolusjonsdomstolen opplyste i fjor at det var tatt ut tiltale mot ekspresident-sønnen Mehdi Hashemi, men opplyste ikke hva de 12 punktene i det 125 sider lange dokumentet handler om.

«Noen har antydet at det er korrupsjon og sikkerhet», skrev likevel nettstedet til Amsterdam-baserte Radio Zamaneh.

Følges nøye Verken Statoil, Utenriksdepartementet (UD) eller Irans ambassade kan svare Dagbladet på om Statoil-skandalen inngår i tiltalen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer