Statoil-kontakt for retten i Iran

En av de iranske bakmennene i Statoils korrupsjonssak fra 2003 møter nå for retten i Iran. Den andre er forsvunnet.

PRESIDENTSØNN: Mehdi Hashemi, sønn av Irans eks-president Akhbar Hashemi Rafsanjani, er nå tiltalt for revolusjonsdomstolen i Teheran. Foto: Abbas Kowsari / Bloomberg / Getty Images
PRESIDENTSØNN: Mehdi Hashemi, sønn av Irans eks-president Akhbar Hashemi Rafsanjani, er nå tiltalt for revolusjonsdomstolen i Teheran. Foto: Abbas Kowsari / Bloomberg / Getty ImagesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to iranske hovedrolleinnehaverne i Statoils korrupsjonsskandale fra 2003 har det siste året møtt en ublid skjebne.

Mehdi Hashemi, sønn av Irans eks-president Akhbar Hashemi Rafsanjani, er nå tiltalt for revolusjonsdomstolen i Teheran. Hans venn Abbas Yazdi forsvant under mystiske omstendigheter i Dubai i juni i fjor, på vei til et forretningsmøte.

Korrupsjonsavtale De to barndomsvennene sto bak skatteparadis-selskapet Horton Investments, som i 2002 undertegnet en konsulentavtale verdt 115 millioner kroner med Statoil. Da Dagens Næringsliv året etter avslørte det som Statoil senere innrømmet var en korrupsjonsavtale, var en tredjedel av pengene utbetalt.

Revolusjonsdomstolen opplyste i fjor at det var tatt ut tiltale mot ekspresident-sønnen Mehdi Hashemi, men opplyste ikke hva de 12 punktene i det 125 sider lange dokumentet handler om.

«Noen har antydet at det er korrupsjon og sikkerhet», skrev likevel nettstedet til Amsterdam-baserte Radio Zamaneh.

Følges nøye Verken Statoil, Utenriksdepartementet (UD) eller Irans ambassade kan svare Dagbladet på om Statoil-skandalen inngår i tiltalen.

- Statoil har ingen rolle i rettssaken, og er heller ikke stevnet. Det er ikke naturlig for oss å sette oss inn i saken, sier informasjonssjef Knut Rostad i Statoil.

UD bekrefter at saken mot Hashemi nå igjen er under behandling etter at den ble utsatt i desember 2012. Ifølge UD er det ikke gitt opplysninger om Hashemi/Horton Investment fra Norge til Iran.

«UD har per i dag ingen opplysninger som skulle tilsi at dødsstraff vil kunne bli anvendt i denne saken. Ambassaden i Tehran vil følge den videre utvikling i rettssaken nøye», skriver UDs kommunikasjonsavdeling.

- Dopet ned «Hashemis familie og tilhengerne insisterer at disse tiltalene er meningsløse politiske påstander for å fjerne den mektige familien fra makten enda mer», skrev bloggeren Mohebali Bagher i et innlegg i Dagbladet forrige uke. Ifølge Bagher har iranske medier omtalt Statoil-saken som en del av sakskomplekset.

For familien til Mehdi Hashemis venn Abbas Yazdi er situasjonen enda vanskeligere.

Washington-baserte Iran Times International skrev i juni i år at Dubai har tiltalt seks iranere for kidnappingen. I følge Iran Times kom det fram i retten i Dubai at Yazdi hadde blitt dopet ned og sendt til Iran etter at han forsvant i juni 2013.