Statoil lander kjempekontrakt

De fleste britiske husholdninger får Statoil-gass i komfyrene sine i ti år framover fra 2005. Statoils nye kontrakt er den største siden Troll-avtalen i 1986.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norske selskapet skal selge fem milliarder kubikkmeter gass til Storbritannia årlig, i perioden fra 2005 til 2015. Dette er like mye gass som i Polen-avtalen, som står i fare for å gå i vasken.

Kjempeavtalen gjør det nødvendig å øke transportkapasiteten for naturgass. Statoil vurderer derfor ulike løsninger for å bygge nye rørledninger fra norsk sokkel, enten til den britiske delen av sokkelen eller direkte til land i Storbritannia.

Avtalen kan også gjøre det nødvendig å bygge ut nye gassfelt i Nordsjøen, opplyste Statoil-direktør Peter Mellbye på en pressekonferanse imorges.

Statoil har inngått kontrakten med British Gas Trading, et heleid datterselskap av Centrica. Dette selskapet dekker 70 prosent av det britiske husholdningsmarkedet.

Over en periode på ti år vil Statoil kunne tjene 50 milliarder kroner på denne avtalen, og blir den største leverandøren av gass til britene.

Hvis ikke Statoil klarer å dekke kontrakten med egen produksjon, vil gassen bli kjøpt på det åpne markedet. Dermed kan det være britisk gass det norske selskapet selger til britene.

- Statoil kan selv velge hvor gassen skal tas fra, og står også fritt til å benytte det britiske markedet for å skaffe gass til avtalen, sier Rune Bjørnson, leder av Statoil UK.

egil.erlandsen@dagbladet.no