- Statoil leverte rapport som ber EU droppe vindkraft og gasse på

Skriver britiske The Guardian. Vil forhindre at grønn fornybar energi erstatter norsk gass.

STATOIL: Statoilsjef Helge Lund ser eksport av norsk gass til resten av Europa som lukrativ forretning i årene som kommer. Foto: Luke MacGregor/REUTERS
STATOIL: Statoilsjef Helge Lund ser eksport av norsk gass til resten av Europa som lukrativ forretning i årene som kommer. Foto: Luke MacGregor/REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I mars går høringsfristen ut for Europakommisjonen «energiveikart» for EUs 500 millioner innbyggere og industri. Den omfattende planen skisserer opp energiløsningene som skal sikre bærekraft, konkurransekraft og stabilitet i energisektoren fram mot 2050 og vedtas trolig i november.

Full gass Ifølge en lekket rapport fra konsulentselskapet McKinsey har Statoil og europeisk gasslobby allerede sent innspill som slakter fornybar energi til fordel for gass fra norsk sokkel, melder britiske The Guardian.

Norskeide Statoil ber EU om å satse fossilt i årene som kommer, slik at norsk gass presser ut fornybare energiløsninger, ifølge en rapport fra konsulentselskapet McKinsey som avsløres i The Guardian.

Dokumentet foreslår også at EU dropper store deler av satsingen vindmølleparker.

Vil ramme kull Statoil eksporterer hvert år for milliarder av kroner til en rekke europeiske land på kontinentet, blant annet Tyskland, Belgia, Frankrike og Nederland. Her utgjør norsk gass mellom 25 og 35 prosent av det totale forbruket.

Selv mener selskapet at de i innspillene til EU-kommisjonen bare vil ramme kullkraftverk.

- Statoil setter ikke opp fornybare energikilder mot gass. I rapporten det referes til er det kull vi ber Europa om å droppe for å redusere sine klimagassutslipp, sier Morten Eek, Statoils pressekontakt for sektoren fornybar energi, til Dagbladet.

Gass for bedre klima? Da innspillene til EUS «klimaveikart» skulle leveres i desember, mente Statoil og gasslobbyistene i European Gas Advocacy Forum at EU burde satse på gass om de ville oppfylle klimamålene sine ved å bruke minst mulig penger.

Blant selskapene i gruppa er ENI, E.On, GDF Suez, Shell and Statoil.

Gruppen hevdet da at det er store penger å spare for EU ved å satse tungt på fossilt for å nå målet om 80 prosent kutt i Co2-utslippene innen 2050. Statoil mener selv besparelsene vil ligge på opp mot 3500 milliarder kroner.

Vil droppe vindmøller Rapporten som er sent til kommisjonen er bestilt av de samme gasslobbyistene. Den anbefaler blant annet å bygge færre vindkraftprosjekter og flere gasskraftverk i Europa, skriver The Guardian.

I tillegg anbefaler rapporten at andelen fornybar energi på kontinentet utgjør mindre enn femti prosent av forbruket, skriver Guardian.

I TENKEBOKSEN: Statsråd Terje Riis-Johansen (Sp) og OED vurderer om de vil gi innspill til EUs energipolitikk innen høringsfristen i mars. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
I TENKEBOKSEN: Statsråd Terje Riis-Johansen (Sp) og OED vurderer om de vil gi innspill til EUs energipolitikk innen høringsfristen i mars. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Dette forutsetter blant annet omfattende utbygging av karbonfangstanlegg, som ikke ennå er testet ut for storskaladrift.

Uenig Statoil er uenig i The Guardians tolkning av rapporten og mener de ikke argumenterer mot vindmølleparker.

- Etter vårt syn kan gass spille en viktig og konstruktiv rolle i å realisere EUs klima-ambisjoner på en kostnadseffektiv måte. En overgang fra kull til gass nå vil gi umiddelbare og svære utslippsreduksjoner. Vi mener det ikke er en motsetning mellom dette og satsing på fornybare energikilder, sier Eek.

Han understreker at Statoil selv satser offensivt på vindkraft til havs, blant annet med et stort prosjekt i Storbritannia som står ferdig neste år.

- Vi ser fornybar energi som en viktig del av den fremtidige energimiksen i Europa.

Norge i tenkeboksen Den norske stat har så langt ikke levert noen innspill til høringen, ifølge Norges energiråd i Brussel, Bjørn Ståle Haavik.

- Hvorvidt man vil komme med et høringsinnspill er til vurdering i Olje- og energidepartementet nå, sier Haavik til Dagbladet.

Nikolay Astrup (H) i Stortingets energi- og miljøkomite håper regjeringen legger ambisjonsnivået legges høyt.

Omfattende - I EUs veikart fram mot 2050, som skal vedtas i år, ligger det omfattende planer for infrastruktur for Co2-håndtering, gass og elektrisitet i Europa. Der er det viktig at vi er raske med innspill. Skal Norge bidra med noe, så må man levere nå, sier Astrup, som stilte spørsmål om hva Norge vil anbefale EU å gjøre til Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i begynnelsen av februar.

Svaret har ikke kommet ennå. Astrup mener at regjeringen er bakpå i en rekke energipolitiske beslutninger som vil være viktige for norske posisjoner i europeiske energipolitikk.

- På etterskudd - Norge er på etterskudd selv og da blir vi selvfølgelig på etterskudd i europeisk sammenheng. Da sikter jeg blant annet til avgjørelser rundt et mulig samarbeid mellom norske vannkraft og britisk vindkraft og hvilke ambisjoner vi har som gassnasjon i årene som kommer, sier Astrup til Dagbladet.

Olje- og energidepartementet opplyser til Dagbladet torsdag at de har sendt Astrup svar, og at de vil komme med innspill til EUs energiveikart innen høringsfristen i mars.

BER OM SVAR: Høyres energipolitiker Nicolai Astrup håper regjeringen vil komme med flere innspill til EUs energiveikart som nå er ute på høring. Foto Cornelius Poppe / SCANPIX
BER OM SVAR: Høyres energipolitiker Nicolai Astrup håper regjeringen vil komme med flere innspill til EUs energiveikart som nå er ute på høring. Foto Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Riis-Johansen skal trolig være tilstede under et møte mellom EU-landenses energiministre 2. og 3. mai i Budapest. Der kan han komme med Norges syn på EUs energipolitikk de neste årene.

NORSK GASS: På Melkøya innenfor Snøhvitfeltet ligger Statoils anlegg for transport av flytende gass til Europa. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NORSK GASS: På Melkøya innenfor Snøhvitfeltet ligger Statoils anlegg for transport av flytende gass til Europa. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer