Foto: Kenneth Engelsvold / Statoil
Foto: Kenneth Engelsvold / StatoilVis mer

Statoil med nytt olje­funn i Nordsjøen

Opp mot 130 millioner fat med utvinnbar olje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statoil og samarbeidspartnere har gjort et nytt oljefunn på opp mot 130 millioner fat med olje i sidesteget til Verbier-brønnen i den britiske delen av Nordsjøen.

Foreløpige undersøkelser tyder på at funnet er på mellom 25 og 130 millioner utvinnbare fat med olje, opplyser selskapet i en pressemelding.

Selv om et potensial på 130 millioner fat kanskje høres gigantisk ut, antas det største norske funnet de siste åra, Johan Sverdrup-feltet, å bestå av mellom 2-3 milliarder utvinnbare fat oljeekvivalenter.

- Det er ikke et spesielt stort funn. Men med funn som ligger i nærheten av områder med eksisterende oljevirksomhet, så ser man ofte at det nye funnet blir innlemmet. Det er dyrt å bygge infrastruktur for å hente ut oljen, men små funn, som dette, ved eksisterende oljefelt kan ofte være lønnsomme, sier sjefanalytiker Thina Saltvedt i Nordea til Dagbladet.

- Ikke gigantisk

Statoil eier 70 prosent av Verbier, mens de to mindre britiske selskapene Jersey Oil and Gas og Cieco eier henholdsvis 18 og 12 prosent.

Nå skal de tre selskapene jobbe videre med dataene for å slå fast den nøyaktige størrelsen på funnet. Samtidig jobbes det med å få svar på om funnet er lønnsomt.

- Dette funnet er ikke gigantisk, men det er et spennnende funn for oss i Storbritannia. Det åpner nye muligheter for oss på britisk side av Nordsjøen, sier pressekontakt i Statoil, Erik Haaland, til Dagbladet.

Han mener det er for tidlig å trekke noen konklusjon rundt hvorvidt olja faktisk hvil bli pumpet opp.

- Men vi ser positivt på dette. Jobben videre handler om å avgrense dette funnet. Samtidig vil vi også se på om det finnes andre muligheter i denne lisensen, sier han.

- Rett beslutning

Jez Averty, Statoils letedirektør i Norge og Storbritannia, omtaler funnet som «oppmuntrende» for selskapet og deres britiske kolleger.

- Vi har påvist olje i et sandreservoar av god kvalitet og med gode reservoaregenskaper, men mye arbeid gjenstår, sannsynligvis også avgrensning, for å fastslå de utvinnbare volumene og få et mer presist ressursestimat, sier Jez Averty, letedirektør i Norge og Storbritannia.

Hovedbrønnen på Verbier påtraff et vannfylt sandreservoar, og det ble besluttet å bore et sidesteg for å vurdere det gjenværende potensialet over den vannfylte delen av reservoaret, skriver Statoil.

- Resultatene viser at vi traff riktig beslutning da vi bestemte oss for å bore et sidesteg, og dette funnet viser at det kan være betydelig gjenværende potensial i dette modne bassenget, sier Jenny Morris, letesjef i Storbritannia.