Statoil mister dyden

Mandag starter en ny hverdag på Oslo Børs, når Statoil er notert. Fredagens vorspiel var imidlertid en sørgelig affære, med ny nedsmelting av IT-verdiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er på mange måter et dydig selskap som introduseres på Oslo Børs mandag. Statoil ble etablert i 1972. Etter en beskyttet barndomstid i 70-årene og utfordrende ungdomstid i 80-årene, ble 90-årene et tøft møte med voksenlivets gleder og sorger. Gledeskurven har stort sett fulgt priskurven for råolje, mens sorgene har bestått i gigantoverskridelser, som Åsgard-utbyggingen, samt famøse investeringer i utlandet, som irske Aran Energy eller eventyret i USA.

Selv om Statoil hele tiden har levd med oljemarkedets luner, har selskapet likevel vært skjermet for kapitalmarkedets dom.

Nå nesten 30 år etter fødselen mister Statoil dyden og går på børs. De fleste vil si at det er på høy tid. Riktignok har Statoil verken inngått ekteskap eller samboerskap, men det kommer. Vær sikker.

Norsk Hydro, eller rettere sagt olje/gass-delen i Norsk Hydro er en het kandidat. Tidligere Statoil-sjef Harald Norvik, som på mange måter sparket i gang det hele med sine utspill på Offshore Northern Seas (ONS) i 1998, har nylig signalisert at myndigheten er på gli i forhold til å løsne på eiergrepet i Norsk Hydro, der staten eier 44 prosent. Alternativt er staten åpen for å splitte opp selskapet.

Vi mener det er verdt å lytte til Harald Norvik, både fordi det han kommer med er fornuftig, men også fordi uttalelsene neppe kommer ut av et vakuum.

Men det finnes andre giftekandidater eller potensielle samboere: Deutsche Bank trekker frem franske TotalElfFina. Amerikanske Chevron kan være en annen kandidat.

Mer spesifikt i forhold til gassdelen er konstellasjoner med både franske Gaz de France og den tyske giganten Ruhrgas aktuelle.

Tegningen i Statoil kan for øvrig skje frem til klokken 17 i dag. Er du i tvil kan du lese Finanskanalens analyse ved å klikke her.

I helgen blir det sikkert feiring i Statoil. Markedet vil bestemme om 18. juni blir en blåmandag.

Så til fredagens markedsbevegelser: Spekulasjonene om at Norsk Hydro er i ferd med å slippe ut av statlige klør har gitt god drahjelp denne uken. I dag stanset omsetningen på 616 millioner kroner. Kursen endte opp 0,6 prosent til 400 kroner. Det er fortsatt 100 kroner igjen til First Securities' nye kursmål.

I aksjemarkedet snakkes det om en reprising av Hydro ved at man legger til grunn samme prising av oljedelen av Norsk Hydro som av Statoil, og at det dermed kan være snakk om en kurs på Norsk Hydro på 460-470 kroner, alt annet like. En del spekulerer også i om aksjefondene rett og slett må kjøpe ekstra Hydro-aksjer for å få tilstrekkelig eksponering mot oljeaksjer etter at Statoil kommer på børs. Aksjefondene har som kjent ikke lov til å eie mer enn 10 prosent i én aksje.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,9 prosent til 193,69 poeng. Totalindeksen stupte 1,08 prosent til 1.318,99 poeng. Omsetningen på hovedlisten endte på 1.631 millioner kroner. IT-aksjene var igjen de svakeste med et fall på 3,2 prosent for sektorindeksen.

Etter det 3,7 prosent store fallet på Nasdaq torsdag samt en rekke store resultatvarsler fredag ble det en tung dag for teknologiaksjer. Sektoren åpnet blandet, men utover dagen var det økende salgspress.

Spesielt tiltok presset etter at Nortel Networks, en av de aller største leverandørene til telekom-industrien, kom med et voldsomt resultatvarsel etter lunsj norsk tid.

Selskapet vil få et tap på 19,2 milliarder dollar i andre kvartal. Av dette er 12,3 milliarder nedskrivning på goodwill, mens driftsresultatet blir på minus 1,5 milliarder dollar. Selskapet må ha mer penger og varsler nye kostnadsreduksjoner for å kutte i alt 3,5 milliarder dollar.

Konkurrentene Nokia og Ericsson falt markert på dette, mens Eltek falt ytterligere noen kroner.

Alt er for øvrig grått og trist innen Elteks bransje. Konkurrenten Peco II kom med resultatvarsel sent torsdag, mens dagens melding fra Nortel bekreftet at hele telekom-bransjen er i hengemyra.

Også andre selskaper som kan relateres til telekommunikasjon, som Tandberg og Tandberg Television, fikk hard medfart. Førstnevnte endte ned 4,8 prosent til 109 kroner, mens Television ramlet 4 prosent til 72 kroner. Nera falt også 4 prosent til 26,20 kroner

InFocus falt seks prosent i stor handel. Spekulasjoner om svake marginer i mai sendte kursen ned midtveis på dagen. InFocus hadde et stort lager av eldre modeller som ikke var solgt ut. Markedstall for mai viser etter det Finanskanalen forstår en høy markedsandel for InFocus i mai. Markedet er bekymret for at dette økte salget kommer fra de gamle modellene og at marginene derfor blir svært svake i andre kvartal. I første kvartal hadde InFocus overraskende lavt salg, men desto høyere marginer. Nå er frykten at det motsatte kan være tilfelle for andre kvartal. Aksjen endte ned 5,8 prosent på 147 kroner.

Telenor var markert ned store deler av dagen. Mot slutten tok kursen seg opp, muligens hjulpet opp av en melding fra Reuters Sverige om at de strukturelle sonderingene mellom Sonera og Telia fortsatt er usikre. Aksjen var nede i 36 kroner på det laveste, men endte til slutt opp 0,3 prosent på 37,70 kroner.

Merkantildata falt hele 5,9 prosent til 15,90 kroner og var dermed i ferd med å bli mindre verd enn børskandidaten Fast. Verdien av hele selskapet falt under tre milliarder kroner. Det hjalp åpenbart ikke at konsernsjef Tom Adolfsen i avisen i dag ber om arbeidsro.

Finansaksjene fremsto som de mer trygge aksjene fredag. DnB steg 1,5 prosent til 39,80 kroner, mens grunnfondsbevisene i Sparebanken NOR endte opp 2,7 prosent til 265 kroner.

Ellers var det kursmassakre for de mindre IT-aksjene. Markedet er åpenbart redd for at flere selskaper skal følge med Customax inn i skifteretten. Signalene fra Customax-konkursen er at investorene ikke uten videre er villige til å bla opp mer penger selv om alternativet er konkurs.

Dette sendte WiCom ned 13,7 prosent til 4,4 kroner, StepStone ned 4,3 prosent til 3,35 kroner, mens Scandinavia Online endte ned 5,9 prosent til 8 kroner.

Børsferskingen Consorte falt 8,3 prosent til 11 kroner. En prislapp på Consorte på hele 225 millioner kroner for et selskap som omsetter for 40-50 millioner kroner og taper penger så det griner, kan tyde på at denne aksjen har vært tatt til børs til 2000-prising.

Opticom føk opp og ned, men endte til slutt ned 4,5 prosent på 448 kroner.

Det var heller ikke mye å rope hurra for på den maritime fronten i dag. Både Bergesen og Frontline måtte se at kursfallet fortsatte, om enn i rolige former. Frontline var lenge opp, men måtte etter hvert gi tapt for tyngdekraften. Aksjen endte ned 1,5 prosent til 167,50 kroner. Med tanke på at aksjen stupte til 164 kroner i USA i går, var utviklingen meget sterk.

Man bør derfor ikke utelukke at Frontline igjen har kjøpt tilbake egne aksjer. Sist gang de gjorde det var kursen på hele 195,13 kroner. Alfred Berg og Nordea Securities stod for hele 91 prosent av nettokjøpene. Det kan derfor også være at de amerikanske fondene som i dag sitter tungt lastet med Frontline-aksjer gikk inn for å støttekjøpe.

Bergesen A falt 1 prosent til 191 kroner.

Offshore-aksjene falt også tilbake på bred front. Sektoren hadde ingen god dag i USA i går, og nedgangen smittet over på Oslo Børs. Handelen var tynn med kun 23 millioner kroner omsatt i PGS. Kursen falt 2,3 prosent til 105,50 kroner. Smedvig stupte 6,6 prosent til 91,50 kroner (A-aksjen).

Det var heller ingen lysning for RCL, som i dag som falt 1,4 prosent til 177,50 kroner, omsatt for 56 millioner kroner. Shippingindeksen falt 1,7 prosent i dag.