- Statoil og Hydro får gigant-kontrakt

Russisk analytiker sikker på Shtockman-avtale er i boks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statoil og Hydro har lenge arbeidet for å få leteoppdrag når det enorme Shtockman-feltet i Barentshavet åpnes for leting og utvinning. Det russiske feltet regnes for å inneholde like mye gass som de samlede funnene på norsk sokkel.


Avgjørelsen om hvem som får oppdragene er ventet å komme i slutten av måneden, etter at den ble utsatt fra 15. april.

- Får kontrakten

Nå hevder eksperter i Russland at avtalen er sikker for de norske selskapenes del,  ifølge Dagens Næringsliv.

- Statoil og Hydro blir begge partnere. Det er avgjort allerede, sier senioranalytiker Dmitrij Loukasjov i det russiske meklerhuset Aton Capitals til Dagens Næringsliv.

Han hevder nordmennene blir valgt fordi de har mest erfaring med offshoreutbygginger i arktiske strøk. De har også vært de ivrigste på deltagelse i hele prosessen.

Det russiske statskontrollerte gasselskapet Gazprom vil uansett beholde rett til over 50 prosent av feltet selv.

Storpolitikk

PÅ BESØK: Den russiske statsministeren var på offisielt besøk i Norge i mars. F.v: Statoil-sjef Helge Lund, Hydro-sjef Eivind Reiten, statsminister Jens Stoltenberg, tolken Jan Fredrik Borge, og Russlands statsminister Mikhail Fradkov på Hydros anlegg på Aukra. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix
PÅ BESØK: Den russiske statsministeren var på offisielt besøk i Norge i mars. F.v: Statoil-sjef Helge Lund, Hydro-sjef Eivind Reiten, statsminister Jens Stoltenberg, tolken Jan Fredrik Borge, og Russlands statsminister Mikhail Fradkov på Hydros anlegg på Aukra. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix Vis mer

Loukasjov mener samtidig det er mye storpolitikk i tildelingene.

Russerne skal selge mesteparten av Shtockman-gassen til USA, og derfor blir en av de tre partnerne amerikansk. Sannsynligvis ConocoPhillips eller Chevron for å sikre lettere adgang til hovedmarkedet, mener analytikeren.

ERFARING: - De norske selskapene blir valgt fordi de har erfaring med offshoreutbygginger i arktiske strøk. Bildet er av Åsgard B-plattformen.