Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statoil og Hydro ute tapte kampen om Shtokman-feltet

Russiske Gazprom skal drive feltet alene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det russiske selskapet skal drive utvinningen av det store Shtokman-feltet uten å samarbeide med utenlandske selskaper, sier selskapets toppsjef.

Stockman-feltet regnes som verdens største gassfelt, og gassen som finnes der skal være nok til å dekke  Tysklands gassbehov i 25 år. Feltet er over ti ganger så stort som Snøhvit-felet utenfor Hammerfest.

Gassen fra Shtokman-feltet skal i hovedsak transporteres til det europeiske markedet og ikke til USA som tidligere planlagt, ifølge Gazprom, melder det russiske oljeselskapet i dag.

Statoil og Hydro ute

Gazprom har tidligere uttalt at selskapet ønsker partnere til å drive utvinningen, og både Statoil og Hydro har håpet å delta i prosjektet på det store gassfeltet i Barentshavet.

I dag sier imidlertid administrerende direktør Aleksej Miller i det statseide Gazprom at selskapet skal drive utvinningen alene, melder Russia Today.

Miller skal være av den oppfatning at Gazprom ikke har funnet noen deltakere til utvinningen «som tilbød akseptable betingelser».

Selskapets ledelse ville i ettermiddag verken bekrefte eller avkrefte opplysningene da de ble kontaktet av nyhetsbyrået AFP. Et intervju med Miller ville komme senere i dag.

image: Statoil og Hydro ute tapte kampen om Shtokman-feltet

- Kan levere infrastruktur

Fem utenlandske selskaper har konkurrert om å bli partnere i lisensen, men tildelingen er stadig blitt utsatt. De aktuelle selskapene i tillegg til Hydro og Statoil er de to amerikanske selskapene Chevron og ConocoPhillips, samt franske Total.

Ifølge Miller vil utenlandske selskaper kunne legge inn anbud på bygging av infrastruktur som trengs i forbindelse med utvinningen av gassfeltet.

(Dagbladet.no-NTB-AFP)

image: Statoil og Hydro ute tapte kampen om Shtokman-feltet