AVTALE MED NASA: Statoil har undertegnet forskningsavtale med NASA. Her er de nye lokalene til Statoil på Fornebu.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
AVTALE MED NASA: Statoil har undertegnet forskningsavtale med NASA. Her er de nye lokalene til Statoil på Fornebu. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Statoil og NASA har undertegnet forskningsavtale

- Letingen etter olje og gass er blitt så teknisk avansert de siste ti årene at det nå er behov for nye løsninger og ideer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoil og den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har inngått partnerskap for å se på hvordan teknologi og kunnskap fra romfart og oljeindustri kan være til gjensidig nytte.

Statoil og NASA har inngått en avtale om å utforske ulike teknologier som kan støtte Statoil i arbeidet med å lete etter olje og gass, og utvinne disse ressursene, opplyser oljeselskapet i en pressemelding sent fredag kveld.

Kontrakten mellom Statoil og NASA forventes å vare i fem år til 2018, med en opsjon om forlengelse. Områdene det skal forskes på er: superdatamaskiner, materialer, robotteknologi, utvikling av nye verktøy og kommunikasjonsmuligheter.

Kontrakten med NASA skal gjennomføres ved Jet Propulsion Laboratory (JPL) i Pasadena, California, som drives av California Institute of Technology (Caltech).

- Letingen etter olje og gass er blitt så teknisk avansert de siste ti årene at det nå er behov for nye løsninger og ideer.

- For Statoil er dette en stor mulighet til å ta i bruk teknologi som NASA og JPL har utviklet for de ugjestmilde og vanskelige miljøene i verdensrommet og anvende dem på de like krevende miljøene man hanskes med i olje- og gassproduksjon, sier Lars Høier, Statoils fungerende direktør for forskning, utvikling og innovasjon.

Statoil bruker hvert år omkring 3,3 milliarder kroner på forskning, utvikling og innovasjon. Avtalen med NASA kommer i tillegg til det arbeidet Statoil allerede har i gang.

(NTB)


UNDERTEGNET AVTALE: Statoil har undertegnet forskningsavtale med NASA.  Fra venstre: Lars Høier, Statoils fungerende direktør for forskning, utvikling og innovasjon, og Dr. Charles Elachi, direktør for NASA Jet Propulsion Laboratory. Foto: NASA/JPL-Caltech
UNDERTEGNET AVTALE: Statoil har undertegnet forskningsavtale med NASA. Fra venstre: Lars Høier, Statoils fungerende direktør for forskning, utvikling og innovasjon, og Dr. Charles Elachi, direktør for NASA Jet Propulsion Laboratory. Foto: NASA/JPL-Caltech Vis mer