Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statoil og NASA har undertegnet forskningsavtale

- Letingen etter olje og gass er blitt så teknisk avansert de siste ti årene at det nå er behov for nye løsninger og ideer.

AVTALE MED NASA: Statoil har undertegnet forskningsavtale med NASA. Her er de nye lokalene til Statoil på Fornebu.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
AVTALE MED NASA: Statoil har undertegnet forskningsavtale med NASA. Her er de nye lokalene til Statoil på Fornebu. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoil og den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har inngått partnerskap for å se på hvordan teknologi og kunnskap fra romfart og oljeindustri kan være til gjensidig nytte.

Statoil og NASA har inngått en avtale om å utforske ulike teknologier som kan støtte Statoil i arbeidet med å lete etter olje og gass, og utvinne disse ressursene, opplyser oljeselskapet i en pressemelding sent fredag kveld.

Kontrakten mellom Statoil og NASA forventes å vare i fem år til 2018, med en opsjon om forlengelse. Områdene det skal forskes på er: superdatamaskiner, materialer, robotteknologi, utvikling av nye verktøy og kommunikasjonsmuligheter.

Kontrakten med NASA skal gjennomføres ved Jet Propulsion Laboratory (JPL) i Pasadena, California, som drives av California Institute of Technology (Caltech).

- Letingen etter olje og gass er blitt så teknisk avansert de siste ti årene at det nå er behov for nye løsninger og ideer.

- For Statoil er dette en stor mulighet til å ta i bruk teknologi som NASA og JPL har utviklet for de ugjestmilde og vanskelige miljøene i verdensrommet og anvende dem på de like krevende miljøene man hanskes med i olje- og gassproduksjon, sier Lars Høier, Statoils fungerende direktør for forskning, utvikling og innovasjon.

Statoil bruker hvert år omkring 3,3 milliarder kroner på forskning, utvikling og innovasjon. Avtalen med NASA kommer i tillegg til det arbeidet Statoil allerede har i gang.

(NTB)


UNDERTEGNET AVTALE: Statoil har undertegnet forskningsavtale med NASA.  Fra venstre: Lars Høier, Statoils fungerende direktør for forskning, utvikling og innovasjon, og Dr. Charles Elachi, direktør for NASA Jet Propulsion Laboratory. Foto: NASA/JPL-Caltech
UNDERTEGNET AVTALE: Statoil har undertegnet forskningsavtale med NASA. Fra venstre: Lars Høier, Statoils fungerende direktør for forskning, utvikling og innovasjon, og Dr. Charles Elachi, direktør for NASA Jet Propulsion Laboratory. Foto: NASA/JPL-Caltech Vis mer