Statoil ønsker rask avklaring fra EU-kommisjonen

Inspektørene fra ESA fortsetter sitt nitidige etterforskningsarbeid i Statoils hovedkontor på Forus på tredje døgnet. Statoil håper på en rask avklaring.

HÅPER PÅ AVKLARING: Konsernsjef Helge Lund i Statoil håper på en rask avklaring fra EU-kommisjonen, men risikerer lang etterforskning og stor milliardbot.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HÅPER PÅ AVKLARING: Konsernsjef Helge Lund i Statoil håper på en rask avklaring fra EU-kommisjonen, men risikerer lang etterforskning og stor milliardbot. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Det er først og fremst i handelsavdelingen i Statoils kontorer på Forus at inspektørene gjennomfører sine undersøkelser. Der foregår det daglig kjøp og salg av olje, gass og raffinerte produkter som Statoil har i sin portefølje.

- Arbeidet til inspektørene fortsetter i våre lokaler på Forus. Såvidt jeg forstår driver de med ren informasjonsinnhenting og kartlegging. Vi har lagt vekt på at vi skal samarbeide med dem og legge alt til rette for at de får det de søker etter. Jeg vet ikke hvilken informasjon de er ute etter, men forstår at de søker i arkiver og i materiale som er elektronisk lagret, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. til Dagbladet.

De tre store oljeselskapene Statoil, BP og Shell er mistenkt for å ha manipulert markedspriser på oljeprodukter i over ti år. Det europeiske frihandelsforbundets kontrollorgan, ESA, gjennomfører også inspeksjoner i Platts som leverer tjenesten Market-On Close for innrapportering av markedspriser i oljebransjen. Inspektørene dukket overraskende opp ved 10-tiden tirsdag. De undersøker om selskapene kan ha overtrådt konkurransereglene i EØS-avtalen og i EU-traktaten.

 Hvis mistankene blir bekreftet, risikerer Statoil å måtte betale flere titalls milliarder kroner i bøter.

Lang etterforskning Basert på erfaringer fra andre selskaper som er blitt kontrollert av ESA og EU-kommisjonen vil etterforskningen kunne ta måneder og år før det kommer en konklusjon.

- Vi ønsker å bringe klarhet i dette så snart som mulig, og vil gjøre vårt for at arbeidet går raskt, sier Jannik Lindbæk jr.

Det er EU-kommisjonen som etterforsker saken med bistand fra ESA og Konkurransetilsynet. Under gjennomføringen av en kontroll har ESA myndighet til å undersøke og ta kopier av bøker og forretningsdokumenter, også i elektronisk format, og til å be om at representanter for foretaket eller foretakets ansatte avgir forklaringer.

- Såvidt jeg forstår er de foreløpig bare ute etter å innhente informasjon. Det blir kanskje aktuelt for ansatte å avgi forklaringer på et seinere tidspunkt, sier Lindbæk.

KAN FORSEGLE KONTORER: Inspektørene fra ESA har rett til å forsegle kontorer i Statoils bygg på Forus om de finner grunnlag for det.
Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
KAN FORSEGLE KONTORER: Inspektørene fra ESA har rett til å forsegle kontorer i Statoils bygg på Forus om de finner grunnlag for det. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix Vis mer

I en pressemelding fra ESA forklares det at uanmeldte kontrollbesøk er et innledende skritt i etterforskningen av en mistanke om konkurransebegrensende atferd. Det faktum at ESA gjennomfører en kontroll betyr ikke at foretaket er skyldig i konkurransebegrensende atferd.

Kan forsegle kontorer Det er ingen bestemte tidsfrister for når en etterforskning innenfor konkurranseområdet skal være avsluttet. Varigheten av etterforskningen avhenger av en rekke faktorer som sakens kompleksitet, i hvilken grad de berørte foretakene samarbeider under etterforskningen og deres utøvelse av sin rett til å forsvare seg.

Ved gjennomføring av en kontroll har ESAs kontrollører rett til å utføre en rekke oppgaver som gjør dem i stand til å innhente informasjon. Dette inkluderer rett til å gå inn i foretakets lokaler, rett til å undersøke bøker og forretningsdokumenter, rett til å ta kopier av fysiske og elektroniske dokumenter og rett til å forsegle forretningslokaler og dokumenter.

Jannik Lindbæk jr. kjenner ikke til at noen forretningslokaler er blitt forseglet så langt under inspeksjonen.

Tiden det tar å fullføre en kontroll i lokalene til et foretak varierer fra sak til sak avhengig av en rekke faktorer, inkludert kompleksiteten i de relevante produktmarkedene, arten av den antatte konkurranseskadelige atferden, omfanget av bøker og dokumenter som skal undersøkes, hvordan dokumentene er lagret og organisert og i hvilken grad foretaket samarbeider under kontrollen.

Informasjonsavdelingen i ESA ønsker ikke å gi kommentarer til Dagbladet om Statoil er samarbeidsvillige, om mulig tidsbruk i etterforskningen, om de vil oppsøke andre Statoil-kontorer eller om de har støtt på spesielle problemer under inspeksjonen i lokalene på Forus.

TAR TID: Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil håper på en rask avklaring.
Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
TAR TID: Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil håper på en rask avklaring. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix Vis mer