Statoil overrasker med underskudd

Statoil leverer overraskende svake tall og reduserer prognosene for investeringer og letekostnader ytterligere.

Statoil-sjef Eldar Sætre sliter med å innfri forventningene.<span style="background-color: initial;">&nbsp;Foto: Iván Kverme</span>
Statoil-sjef Eldar Sætre sliter med å innfri forventningene. Foto: Iván KvermeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Statoil melder om et resultat etter skatt på minus 432 millioner dollar i 3. kvartal 2016, mot minus 348 millioner dollar i samme periode året før. Ifølge TDN Finans var det ventet et resultat på 106 millioner dollar.

Dårligere resultat

Resultat per aksje ble minus 0,14 dollar, mot minus 0,11 dollar ved samme korsvei i fjor. Her var det ventet et resultat på 0,03 dollar per aksje.

Resultatet før skatt ble 661 millioner dollar, sammenlignet med 963 millioner dollar året før. Snittforventningene til analytikerne tilsa et resultat før skatt på 868 millioner dollar.

Justert driftsresultat var 636 millioner dollar, sammenlignet med 2,027 milliarder dollar samme periode i 2015

Justert driftsresultat etter skatt var negativt med 261 millioner dollar i 3. kvartal, en nedgang fra et positivt resultat på 445 millioner dollar i samme periode i fjor. I kvartalet har Statoil kostnadsført letekostnader som var balanseført i tidligere perioder med til sammen 324 millioner dollar. Dette er hovedsakelig kostnader knyttet til to letebrønner i Mexicogolfen.

Driftsresultatet ble 737 millioner dollar, mot 883 millioner dollar året før.

Reduksjonen skyldtes i hovedsak lavere olje- og gasspriser, kostnadsførte letebrønner og lavere raffineringsmarginer. Fortsatt fremdrift for forbedringsprogrammet med reduserte kostnader og sterk operasjonell drift bidro positivt til resultatene.

Lavere omsetning, men litt bedre enn ventet

Driftsinntektene beløp seg til 12.092 millioner dollar, sammenlignet med 13.647 millioner dollar i 3. kvartal 2015. Analytikernes forventninger lå her på 11.924 millioner dollar.

- De finansielle resultatene var påvirket av lave olje- og gasspriser, omfattende planlagt vedlikehold og kostnadsførte letebrønner fra tidligere perioder. Vi leverte solid drift med sterke kostnadsforbedringer og god fremdrift i våre prosjekter, sier konsernsjef i Statoil ASA, Eldar Sætre, i en melding.

- Streng prioritering og fortsatt gode resultater fra forbedringsprogrammet, gjør at vi kan reduserer prognosene for investeringer og letekostnader ytterligere for 2016, sier Sætre.

Statoil reduserer investeringsprognosene for 2016 fra 12 milliarder dollar til om lag 11 milliarder dollar. Prognosen for letekostnader for 2016 kuttes fra 1,8 milliarder dollar til om lag 1,5 milliarder dollar. Produksjonsprognosene ligger fast og forventet årlig organisk produksjonsvekst er 1 prosent fra 2014 til 2017.

Styret har besluttet å betale et utbytte på 0,2201 dollar per ordinær aksje for 3. kvartal. Aksjonærene vil kunne velge mellom å motta utbytte for 3. kvartal i enten kontanter eller i nyutstedte aksjer i Statoil med en rabatt på 5 prosent.

Børsfall

Kort tid etter at torsdagens handel tok til på Oslo Børs omsettes Statoil-aksjen for 134,40 kroner, ned 0,37 prosent. I løpet av åpningsminuttene har den vært nede i 133 kroner. Det skjer samtidig som Oslo Børs beveger seg i positivt terreng.

Andre økonominyheter:
River hytte til 28 millioner – bygger kjempehytte til 150 millioner
Hegnar: - Dette er et molboland