Statoil på verdens mest respekterte oljebørs

Statoils inntreden på Oslo Børs mandag befester børsens stilling som verdens mest respekterte oljebørs. Denne merkedagen for det norske verdipapirmarkedet vil bli markert i høvelige former før ukas børsstart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsoljeselskapet har brukt vel et halvt år på arbeidet med å ta selskapet på børs. En slik introduksjon, som mandag også skjer på New York Stock Exchange (NYSE), er ingen A4-sak. Statoil har mer eller mindre strippet seg selv til beina, og har lagt fram for børsen alle sine strategier. Søndag ble det avgjort hvilken verdi Statoil-aksjen skal gå på børs med.

- Introduksjonen kommer i mange henseende Oslo Børs til gode. Den betyr veldig mye for børsen som markedsplass, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til NTB.

Mye fint folk

Mye fint folk vil være samlet i børsens store sal fra 09-tiden mandag før handelen med Statoil-aksjer og andre verdipapirer starter klokka 10.00. Aksjens eier - energistatsråd Olav Akselsen - vil være der i spissen for Statoil-folk som konsernsjef Olav Fjell og styreformann Ole Lund, og børsen blir representert med blant andre direktør Sven Arild Andersen og styreformann Harald Nordvik.

Alle har med interesse registrert den overveldende interesse det har vært i markedet for Statoil-aksjen. Etter to ukers bestillingstid var det til fredag formiddag kommet inn bestillinger på vel 1,2 milliarder aksjer - omtrent tre ganger så mange aksjer som markedet skulle tilbys i forbindelse med børsintroduksjonen i Oslo og New York. Derfor har et titall personer brukt mesteparten av sin tid fra fredag middag til søndag aften med å tildele inntil 438 millioner aksjer til privatpersoner og institusjonelle investorer som i utgangspunktet ønsket seg 1,2 milliarder aksjer. En meget omfattende og detaljrik oppgave, med et «hav» av informasjoner fra investorene, lyder rapportene fra Statoil-hovedkvarteret.

Spenningen mandag formiddag vil i første rekke knytte seg til hvilken reaksjon markedet gir på Statoil-aksjeprisen, om den er satt for lavt eller for høyt.

Utstillingsvindu

Pressetalsmann Tor Arne Olsen sier at Oslo Børs ikke bare er verdens mest respekterte oljebørs, han mener også at børsen nå ytterligere har befestet sin posisjon som utstillingsplass for norsk næringsliv.

- Jo bedre varer vi kan tilby, jo flere folk blir tilfredsstilt, sier han.

Børsnoteringen av Statoil vil etter Olsens mening være med på å trekke nye investorer og papirer til Oslo, og skape positive ringvirkninger for de andre verdipapirene som omsettes.

Som eksempel på hva Oslo-børsen betyr, peker Tor Arne Olsen på et kjent Hong Kong-rederi som har valgt Oslo i stedet for sin hjemlige børs på bakgrunn av børsens kontakt med oljeindustrien.

Selv om Statoil-aksjen også er introdusert på New York Stock Exchange, er det i Oslo at storparten av omsetningen av Statoil-aksjer vil skje. Slik var det også tilfelle med Telenor-aksjen. Omsetningen i på Nasdaq i New York er forholdsvis beskjeden i forhold til Oslo-omsetningen, sier Olsen.

(NTB)