Statoil risikerer gigantbot

Canada saksøker Statoil. Mener de har stjålet vann og løyet om oljesandprosjektet.

 I TRØBBEL: Statoils oljesandprosjekt i Canada har vært omstridt lenge, men nå er prosjektet virkelig i trøbbel. Kanadiske myndigheter har saksøkt det norske selskapet for brudd på miljølovgivningen. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet.
I TRØBBEL: Statoils oljesandprosjekt i Canada har vært omstridt lenge, men nå er prosjektet virkelig i trøbbel. Kanadiske myndigheter har saksøkt det norske selskapet for brudd på miljølovgivningen. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i Alberta i Canada saksøker Statoil for miljøkriminalitet i forbindelse med selskapets oljesandprosjekt.

Statoil risikerer å få en bot på over 60 millioner kroner for 19 av tilfeller av brudd på loven.

Statoil Canada skal ha overtrådt vannlisensen sin og gitt falsk eller villedende informasjon om vannuttaket sitt.

Les pressemeldingen fra kanadiske myndigheter her.

Statoil skal på ulovlig vis ha avledet vann fra flere vannkilder i området til bruk i produksjonen ved flere anledninger i perioden 2008 - 2009.

Etterforsket i to år
Pressetalskvinne Jessica Potter ved Alberta Environment, sier til Dagbladet at myndighetene har vært på flere inspeksjoner og har hatt oljeselskapet i søkelyset i over to år.

- Etterforskning kan ta lang tid, og vi har etterforsket Statoil siden 2008, sier Jessica Potter i Alberta Environment.

-  Hvor streng kan straffen bli?

- Dersom maksimumsstraffen idømmes på alle tiltalepunkter, er den potensielle boten på 11 millioner dollar, sier Potter til Dagbladet.

Det tilsvarer nesten 64 millioner norske kroner.

Miljømyndighetene i Alberta har flere sanksjonsmuligheter når selskaper ikke holder seg innenfor regelverket, som skriftlige advarsler og bøter. Det å gå til sak, er den aller strengeste reaksjonen. Det betyr at kanadiske myndigheter ser svært alvorlig på saken.

- Vi fokuserer på opplæring og forebyggende arbeid, og foretrekker å ikke gå til sak, sier Potter.

Statoil er saksøkt for brudd på vannloven, og rettssaken starter 6. april i Edmonton. Statoil ble ifølge Potter underrettet om saken onsdag denne uka. Statoil hadde torsdag kveld ikke lagt ut noen pressemelding om saken.

Tar saken på alvor
Statoil-talsmann Bård Glad Pedersen sier til Dagbladet at Statoil tar anklagene alvorlig.

- STJAL VANN: Kanadiske miljømyndigheter mener at Statoil har avledet vann fra vannkilder i området på ulovlig vis. Her fra en elv i nærheten av Statoils prosjekt. Foto: Øyvind Hage/ Statoil.
- STJAL VANN: Kanadiske miljømyndigheter mener at Statoil har avledet vann fra vannkilder i området på ulovlig vis. Her fra en elv i nærheten av Statoils prosjekt. Foto: Øyvind Hage/ Statoil. Vis mer

- For Statoil er det en selvfølge at alle miljøregler skal følges, sier han.

- I Canada er det et strengt regelverk når det gjelder vann, og vi mener at det skal tas alvorlig når vi er anklaget for 19 tilfeller av brudd på regelverket. Vi vil samarbeide med myndighetene for å få all informasjon opp på bordet for å få klarlagt om det har forekommet brudd.

Statoil har ikke selv fått detaljene om alle de 19 punktene.

Glad Pedersen understreker at anklagene ikke gjelder vann brukt til produksjon av oljesand, men til bygging av anleggsvei for transport av utstyr til vinterboring. Om vinteren bores det for å kartlegge reservoaret.

- Hvor lenge har dere visst om at dere har vært under etterforskning?
- Vi har løpende dialog med kanadiske myndigheter, sier Bård Glad Pedersen.


- Pinlig
Greenpeace mener denne saken må være spikeren i kista for det norske engasjementet i kanadisk oljesand.

- Hvis anklagene stemmer, er det pinlig for Statoil og for den norske stat som eier. Ikke bare har man brukt vann ulovlig — Statoil har etter anklagene bevisst feilrapportert. Slik kan ikke et statseid selskap drives. Jens Stoltenberg bør ta ansvar og trekke Statoil ut av tjæresand, før Statoil drar seg selv, Norge som miljønasjon og klimaet enda lenger ned i søla, sier Truls Gulowsen i Greenpeace i Norge, som har fulgt Statoils oljesandprosjekt tett.

SV, Venstre og Krf har krevd at regjeringen må trekke Statoil ut av prosjektet. Hittil har ikke staten, som eier 67 prosent av Statoil, ønsket å bruke eiermakt til å gjøre dette.

Søksmålet kommer mindre enn to uker etter at Statoil startet opp produksjonen av olje fra tjæresand i Canada.

I SØKELYSET: Statoils virksomhet i Alberta, Canada. Foto: Øyvind Hagen/ Statoil.
I SØKELYSET: Statoils virksomhet i Alberta, Canada. Foto: Øyvind Hagen/ Statoil. Vis mer