Statoil-salget koster 1 milliard

Meklerne som de nærmeste ukene skal selge Statoil-aksjer har en avtale som nærmest garanterer dem en lukrativ spesialbonus. Privatiseringen av Statoil kan komme til å koste én milliard kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedtilretteleggerne av tidenes største aksjesalg i Norge er lovet 1,25 prosent av salgssummen i provisjon. I tillegg foreligger det en avtale om «ei mogleg stimulansebasert godtgjering på 0,25 prosent». Etter det Dagbladet forstår kan meklerne allerede nå regne med å innkassere både provisjonen på 1,25 prosent og ekstrabonusen på 0,25 prosent. Det bekreftes overfor avisa av Olje- og energidepartements håndplukkede rådgiver, Jon Gunnar Pedersen.

- Det er overveiende sannsynlig at det utbetales 1,5 prosent, slår han fast.

En uttalelse som komme bardus på administrerende direktør Audun Bø i DnB Markets.

- Vi jobber ut fra at vi får 1,25 prosent, med muligheter for ytterligere 0,25 prosent hvis vi gjør en god jobb. Men hvorvidt vi får et slikt suksesshonorar på toppen, er det oppdragsgivers suverene rett å bestemme.

Store summer

Foreløpig vet ingen hva Statoil-aksjene vil komme til å koste. Men gjennom massiv markedsføring, bonusaksjer, rabatter og et kobbel av meklere, rådgiver og pr-agenter, skal vi overbevises om at vi bør kjøpe aksjene.

Statoil-salget

 • Stortinget har bestemt seg for å slippe private investorer inn i Statoil. Børsnotering på både Oslo Børs og New York Stock Exchange er planlagt til 18. juni.
 • Aksjer tilsvarende 15- 25 prosent av Statoils verdi skal selges i forkant av noteringen. Staten skal kvitte seg med noen av sine aksjer (nedsalg), samtidig som det utstedes nye (emisjon).
 • Et massivt salgsapparat er igangsatt. Blant annet får alle husstander i Norge tilsendt en brosjyre om salget.
 • Du kan bestille aksjer i perioden 31. mai til 15. juni. Institusjonelle investorer kan bestille fra 29. mai.
 • Småsparere vil bli lokket med rabatt og bonusaksjer.
 • Prospekt med prisintervall, som gir en indikasjon på hva aksjen vil koste, legges fram 29. mai. Endelig prising av selskapet skjer først dagen før børsintroduksjonen.
 • Hovedtilretteleggere av salget er DnB Markets, UBS Warburg og Morgan Stanley.

 • Alle norske husstander vil få tilsendt en 16 siders brosjyre.
 • 750000 prospekter vil bli distribuert til utvalgte institusjoner og personer.
 • Det blir reklamekampanjer i aviser, fjernsyn og radio.

  Den gigantiske markedsføringen koster 115 millioner!

  Og utgiftene stopper ikke der. Olje- og energidepartementet kommer trolig til å bruke om lag 200 millioner kroner til eierskapsendringene i Statoil og SDØE, samt etableringen av de nye selskapene Petoro og Gassco.

  Ingen bør bli forundret om totalregningen for å få Statoil på børs kommer opp i en milliard kroner.

  Flertallet på Stortinget ønsker at Statoil-aksjen blir kjøpt av så mange nordmenn som mulig.

  Detaljene er foreløpig ikke offentliggjort, men det legges opp til både aksjerabatt og bonusaksjer for privatpersoner.

  Historiens største


  Ikke nok med at aksjesalget blir norgeshistoriens største - selv i verdensmålestokk vil børsnoteringen av Statoil bli lagt merke til.

  - Det er en av de største finansielle plasseringene som finner sted i år, sier Jon Gunnar Pedersen.

Analytikere anslår at den samlede verdien av selskapet er i området 150 til 200 milliarder kroner. Ettersom det i første omgang er lagt opp til at mellom 15 og 25 prosent av aksjene skal selges, kan meklerhusene komme til å innkassere opptil 750 millioner kroner.

Hovedsummen havner hos hovedtilretteleggerne DnB Markets, Morgan Stanley Dean Witter og UBS Warburg.

Massiv kampanje

I tillegg er det satt av betydelige midler til markedsføring av Statoil-aksjen. Her er noe av det du vil oppleve når salget starter 29. mai:

<B>BOUND FOR BONUS:</B> Kornserndirektør Audun Bø og hans kolleger i DnB Markets står i spissen for salget av Statoil-aksjer.