Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statoil-sjefen tjener 11,3 millioner mer enn han som styrer landet

Fjorårets skattelister viser at næringsminister Trond Giske (Ap) har en formidabel oppgave foran seg dersom han vil jekke ned lederlønningene i de statseide selskapene.

TAKK FOR LØNNA, JENS: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Statoil-sjef Helge Lund på NHO-konferansen i 2011. Statoil-Lund tjente 12,6 millioner i fjor, desidert mest av lederne i selskapene med statlig eierskap. Stoltenberg fikk «bare» 1,3 millioner i lønn. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
TAKK FOR LØNNA, JENS: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Statoil-sjef Helge Lund på NHO-konferansen i 2011. Statoil-Lund tjente 12,6 millioner i fjor, desidert mest av lederne i selskapene med statlig eierskap. Stoltenberg fikk «bare» 1,3 millioner i lønn. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ikke bare nylig avgåtte Entra-sjef Rune Olsø som tjener fett. Åtte statlige ledere har en inntekt på over 6 millioner kroner, og målt opp mot Statoil-direktør Helge Lund, Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas og Yara-topp Jørge Ole Haslestad, blir Giske-kameraten Rune Olsø bare en liten «gutsækk».

Som viseadministrerende direktør i Entra tjente Olsø i fjor 3,1 millioner kroner, men ville fått rundt 4 millioner årlig dersom han hadde fått beholde toppjobben.

Helge Lund troner øverst, og er i 2011 oppført med en inntekt på 12,6 millioner. Baksaas og Haslestad følger like bak, med henholdsvis 9,8 og 9,2 millioner kroner.

- Vil rydde på styrerommene Regjeringens oppgjør med høye lederlønninger, med næringsminister Trond Giske (Ap) i spissen, har ikke affisert den statlige lønnsadelen. Regjeringen har gjort mye bra, men har likevel mislykkes, mener redaktør i ukeavisen Ledelse, Magne Lerø.

MODERASJON?: Næringsminister Trond Giske (Ap) har sitt svare strev med å få styreledere og direktører i selskaper med statlig eierskap til å forstå at Krøsus-lønningene er vanskelig å forsvare overfor velgerne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MODERASJON?: Næringsminister Trond Giske (Ap) har sitt svare strev med å få styreledere og direktører i selskaper med statlig eierskap til å forstå at Krøsus-lønningene er vanskelig å forsvare overfor velgerne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Trond Giske har gjort mye bra, men prinsippet om at ledere i statlige selskaper ikke skal være lønnsledende, er ikke fulgt opp. Folk flest ser bare på lønn, og vil tenke at regjeringens oppgjør med lederlønninger er mer ord enn handling, sier han.

For lederlønnsfesten har fortsatt. Ifølge Aftenposten har 22 av 27 statlige toppsjefer høyere fastlønn enn statsminister Jens Stoltenbergs 1,3 millioner. Trond Giske har truet med å skifte ut styrene som ikke tar regjeringens lønnspolitikk på alvor, og Magne Lerø tror Giske ikke vil nøle dersom det dukker opp en mulighet til å rydde bordet på et statlig styrerom.

Ap-topper godt betalt Næringsministeren selv passerte én million i 2011, og står oppført med i underkant av en halv million i formue. Den feiteste lommeboka i det politiske Norge er det fortsatt Jonas Gahr Støre (Ap) som har. Med en inntekt på 3,2 millioner, og en formue på nesten 40 millioner, ligger han langt foran nummer to på lista, oppdrettsdronning og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap). Hun tjente 2,3 millioner og har en formue på over 23 millioner.

Sjefen sjøl, statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har, i tillegg til millionlønna, en halv million i formue. Samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) kom fra det private næringslivet, og hadde i fjor nesten 1,3 millioner i inntekt.

Menn med milliarder Norges rikeste mann, skal vi tro skattelistene, er tobakksarvingen Johan H. Andresen Jr., som har en formue på mektige 11,1 milliarder. I 2011 tjente han likevel «bare» 11 millioner, og må, som alle de andre rikingene, se seg slått på ligningsført inntekt av bergenseren Trond Mohn. Han tjente i fjor hele 311 millioner kroner.

UT AV ENTRA: Det var direktørlønna på fire millioner Rune Olsø skulle få for å lede et offentlig selskap som leier ut offentlige bygg til det offentlige, som startet den betente Entra-saken som endte med at Olsø trakk seg. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
UT AV ENTRA: Det var direktørlønna på fire millioner Rune Olsø skulle få for å lede et offentlig selskap som leier ut offentlige bygg til det offentlige, som startet den betente Entra-saken som endte med at Olsø trakk seg. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet. Vis mer

Eiendomskonge Olav Thon øker både inntekt og formue fra 2010, og er registrert i 2011 med en formue på 9,6 milliarder og en inntekt på 80,1 millioner. Petter Stordalen tjente litt mer, 84 millioner, men har en formue som er betraktelig mindre enn Thons, nemlig 85 millioner.

Ligningstallene gir langt fra hele bildet. Store verdier bindes opp i selskap og eiendommer, dessuten skatter ikke flere av de rikeste til Norge. Blant dem er verdens rikeste nordmann, John Fredriksen. Han er kypriotisk statsborger og har ifølge Forbes en formue på rundt 63,6 milliarder kroner.

NHO danker ut LO på lønn Nyslått NHO-president Kristin Skogen Lund tjener muligens enda bedre nå enn hun gjorde i fjor. Hun hadde en inntekt på pene 4,5 millioner kroner, over 3 millioner kroner mer enn LO-sjefen Roar Flåthen, som tjente nær 1,3 millioner i 2011.

Entra-styreleder Siri Hatlen, som i tillegg er en real styregrossist, tjente i fjor 2,8 millioner, og har en formue på over 8 millioner.

LATTERLIG RIK: Johan H. Andresen er god for 11,1 milliarder kroner. For den summen kan han få arkitektene i Snøhetta til å bygge ham et par Operahus, og fortsatt ha et par-tre milliarder igjen. Foto: Jacques Hvistendahl
LATTERLIG RIK: Johan H. Andresen er god for 11,1 milliarder kroner. For den summen kan han få arkitektene i Snøhetta til å bygge ham et par Operahus, og fortsatt ha et par-tre milliarder igjen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
RIKFOLK I REGJERING: Helseminister Jonas Gahr Støre og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen, begge Ap.  Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix
RIKFOLK I REGJERING: Helseminister Jonas Gahr Støre og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen, begge Ap. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix Vis mer