Statoil skjelver etter prisnedgang

OSLO/BERGEN (Dagbladet): Rekordlave oljepriser rammer selveste nasjonalsymbolet på Norges rikdom og vekst med stor kraft. Nå varsler Statoil-ledelsen at de vil trekke seg ut av flere utenlandsengasjementer, men tapene holder de hemmelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det blir aktuelt å selge seg ut og inngå bytteavtaler med andre selskaper i flere land, men det er for tidlig å oppgi navn på disse selskapene, sier informasjonssjef Kai Nielsen i Statoil.

Han begrunner selskapets hemmelighetskremmeri med «konkurransemessige hensyn».

Trekker seg

Hemmeligholdet til tross: Med en oljepris på rundt 11 dollar fatet er det åpenbart at Statoil - på linje med de fleste andre store oljeselskapene - har behov for betydelige innstramminger.

Statoil hadde et resultat etter skatt etter tredje kvartal i år på 1,3 milliarder kroner, mot 3,1 milliarder kroner på samme tid i fjor. Dersom en ser på 3. kvartal isolert, gikk selskapet med et underskudd på 200 millioner kroner.

- Et svakt resultat i et vanskelig marked, sa Statoil-sjef Harald Norvik da tallene ble kjent for en halv måned siden.
Selskapet varslet samtidig at de ville gå nøye gjennom virksomheten på jakt etter innsparingsmuligheter. Nå har Statoil-ledelsen besluttet å trekke seg ut av sine engasjementer i Thailand, Namibia og Australia.

Også Statoils virksomhet i Nordsjøen vil merke den rekordlave oljeprisen. Det er store variasjoner i kostnadsnivået fra oljefelt til oljefelt i Nordsjøen.

Med en pris på 11 dollar fatet vil lønnsomheten gå så kraftig ned at det gir grunnlag for bekymring i Statoils hovedkvarter.
Til sammenlikning kan konkurrerende oljenasjoner som Kuwait selge olje til under halvparten av dagens prisnivå og fortsatt tjene penger.

I går ble det kjent at det amerikanske energidepartementet regnet med at den lave oljeprisen ville holde seg ut år 2000. Dersom det viser seg å bli riktig, vil oljekrisen få konsekvenser for folk flest her i landet.

Økt arbeidsledighet

- I første omgang vil vi nok se en lavere letevirksomhet neste år. Så gjenstår det å se hvilke andre konsekvenser oljeprisen får, sa olje- og energiminister Marit Arnstad til Dagbladet i går formiddag etter at det ble kjent at prisen på et fat nordsjøolje på spotmarkedet var 10,35 dollar, eller 76,70 norske kroner.

Med så lav oljepris vil Statoil få behov for ytterligere innstramminger. Når investeringsnivået går ned, rammer det leverandørindustrien. Resultatet blir da økt arbeidsledighet.
Mens amerikanske analytikere tror at oljeprisene vil holde seg lave ut år 2000, tror Arnstad på en noe høyere oljepris allerede neste år. Like fullt regner hun med at den lave oljeprisen får virkninger for Statoil - på samme måte som den har rammet andre store selskaper med stor kraft.

Flere har for lengst varslet oppsigelser, strukturendringer og sparekampanjer.