- Statoil skjender jødisk gravplass

Statoil har fått en bombetrussel og blir oversvømmet av brev fordi selskapet har bygget bensinstasjon på en gammel, jødisk gravplass i Polen. Jødiske organisasjoner raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonene mener at deres forfedre er krenket på det groveste.

Statoil kjøpte i 1997 en tomt av en lokal bilselger i Lebork, cirka 100 kilometer fra den polske byen Gdansk. I fjor fikk selskapet byggetillatelse og bygde en bensinstasjon på området der det tidligere lå en kjøreskole.

Det statsoljeselskapet imidlertid ikke visste var at det tidligere lå en jødisk gravplass på tomten.

Bombetrussel

- Tradisjonen er at jødiske gravsteder skal ligge som de er til evig tid, forteller forstanderen i Det mosaiske trossamfund i Oslo, Robert Katz. Han kjenner ikke til kampanjen mot Statoil, men forteller at de jødiske organisasjonene som er involvert tar gravsteder veldig alvorlig.

Nå oversvømmer jødiske ortodokse organisasjoner i mange land Statoil med protestbrev mot stasjonen. 25. mai ble det også ringt inn en bombetrussel til Statoils akuttnummer i Stavanger. Personen som ringte sa at det var en bombe plassert på bensinstasjonen i Lebork. Stedet ble evakuert, men ingen bombe ble funnet.

Saken går 100 år tilbake i tid. Ifølge Statoil ble den siste begravelsen på området foretatt i 1899, og gravplassen overført til kommunen i 1939 etter å ha ligget brakk i 40 år.

Vil demonstrere

Rabineren Moses Stern i organisasjonen Komiteen for bevaring av jødiske kirkegårder i Europa hevder derimot at jøder ble begravet på stedet helt inn på 30-tallet, og antyder at tomten i 1939 ulovlig ble overført til myndighetene under nazistenes frammarsj i Polen.

- Vi skylder de døde som ligger i Lebork å gjøre noe, sier Stern.

Han avviser ethvert kjennskap til bombetrusselen mot Statoil.

- Hvis det er sant at Statoil har fått en bombetrussel, fordømmer vi det, sier Stern.

Stolte

- Vi i Statoil er stolte av måten vi har behandlet denne saken på, sier administrerende direktør i Statoil Polska, Paul O'Gorman.

Selskapet har hatt møter med både den lokale jødiske menigheten i Gdansk, representanter for polske jødiske organisasjoner og en representant for Komiteen for bevaring av jødiske kirkegårder i Europa. Statoil har fulgt alle polske lover, og dessuten betalt 400 000 kroner for å bygge et jødisk minnesmerke ved bensinstasjonen og et nytt gjerde rundt den jødiske kirkegården i Gdansk.

- Men når folk ser olje og dollartegn er det ikke grenser for hva folk kan gjøre, sier O'Gorman.