-  Statoil skjuler giftrapport

Statoil dysser ned helsefaren plattformarbeidere har vært utsatt for i årevis. Selskapet hindrer forskning beordret av norske myndigheter - og holder giftrapporter skjult.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Statoil har på mange måter vært mer amerikansk enn de amerikanske oljeselskapene. Det er vanskelig for forskere å slippe til. Dersom forskerne finner noe å sette fingeren på, frykter selskapet at de må betale høyere forsikring, sier forsker Olav Bjørseth.

Siden Dagbladet startet sin artikkelserie om giftskadde, kreftsyke og døde oljearbeidere lørdag 5. november, har nye ofre meldt seg i hopetall. De har jobbet på ulike installasjoner i Nordsjøen, deriblant på en rekke plattformer operert av Statoil. Allerede tidlig på 90-tallet hadde Statoil en gruppe medarbeidere på Statfjord A som ble syke.

Ødelagt for livet

I 2003 skrev Dagbladet om Harry Stiegler Brevik og kollegene som mener de er ødelagt for livet etter kjemisk eksponering på plattformen. I årevis nektet Statoil å melde dette inn til myndighetene som mistanke om yrkesskade. På bakgrunn av artikkelserien i Dagbladet, beordret daværende arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman et forskningsprosjekt som fremdeles pågår. Sintef og Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) skal undersøke i hvilken grad norske arbeidere blir utsatt for giftige organofosfater i hydraulikk- og turbinoljer.

Dagbladet avslører

Dagbladet kan i dag avsløre hvordan Statoil aktivt har motarbeidet forskere som har arbeidet med dette prosjektet.

Olav Bjørseth har forsket på oljebransjen siden begynnelsen av 80-tallet. De siste 12 åra har han vært ansatt ved NTNU , og hatt deltidsstilling på Sintef. Bjørseth var prosjektleder for det såkalte organofosfatprosjektet til han ble pensjonist 1. januar i år. Dagbladet har gjennom det siste året hørt fra flere uavhengige kilder at Statoil har motarbeidet dette prosjektet. Nå står Bjørseth fram og bekrefter dette.

-  Jeg har i lengre tid vært irritert på Statoil. I forbindelse med organofosfatprosjektet, ønsket vi å gå igjennom historiske data. I arbeidet med en rapport vi lagde på Statfjord A i 1984, samlet vi data over 4000 kjemikalier. Vi ønsket å se på hvor mye disse kjemikaliene har vært i bruk opp gjennom åra, hva de ansatte faktisk har vært utsatt for. Sjeflegen i Statoil nektet oss dette. Vi fikk beskjed om at vi bare skulle se på hvordan ting er i dag, sier Olav Bjørseth.

Bekrefter opplysningene

Turbinteknikerne på Statfjord A har hatt en meget spesiell arbeidssituasjon. Installasjonen er gammel, og teknikerne har jobbet i et lukket system som gjør dem mer utsatt for farlige gifteksponeringer. Derfor ønsket forskerne å gjøre målinger nettopp på Statfjord A-plattformen.

-  Statoil har vært motvillige, men jeg har aldri følt meg truet, sier Bjørseth.

Sintef-forsker Bjarne Malvik leder Sintefs del av organofosfatprosjektet i dag. Han kan bekrefte at Bjørseth snakker sant.

-  Det er riktig at Statoil ikke ønsket at vi skulle se på historiske data. Statoil betaler halvparten av vårt prosjekt og styrer prosjektet. Det hadde vært nyttig å se på historikken når det gjelder eksponeringer. De som blir syke i dag, ble det på grunn av eksponering de ble utsatt for tilbake i tid, påpeker Malvik.

Pål Molander leder Stamis del av organofosfatprosjektet.

-  Jeg sitter i styringsgruppa også for Sintef-prosjektet. Olav Bjørseth har orientert meg om at Statoil hindret ham i å gjøre målinger på Statfjord A, bekrefter Molander.

Nekter å frigi giftrapport

På 80-tallet målte Sintefforskerne høye eksponeringer for ulike giftstoffer på Statfjord A. I 1984 skrev Bjørseth og kollegene rapporten «Måling av hydrokarboner i arbeidsatmosfære Statfjord A». Statoil arvet denne rapporten fra Mobil, som opererte Statfjord-feltet fram til 1985. Til dags dato har selskapene nektet å frigi denne rapporten.

-  Jeg har ved flere anledninger sendt forespørsler til selskapene og bedt om at denne rapporten skal bli frigitt offentligheten, men til ingen nytte. Flere personer i Statoil har mottatt en slik forespørsel fra meg. Rapporten viste ganske høye eksponeringer for ulike kjemikalier, eksponeringer som trolig kan forårsake helseskader. Når selskapene velger å holde denne rapporten skjult, har den ingen særlig verdi, sier Olav Bjørseth og understreker:

-  I lys av det Dagbladet nå har avslørt om dødsfall og kjemikalieskader offshore, hadde det vært fint å ha denne rapporten på bordet.

Sintef-forsker Bjarne Malvik arbeidet også med rapporten fra 1984.

-  Jeg kan bekrefte at den er stemplet «fortrolig» den dag i dag. Rapporten viser ganske omfattende eksponering. Arbeiderne hadde intim kontakt med oljer og kjemikalier, sier Malvik.

Bjørseth er fremdeles juridisk forhindret fra å gi Dagbladet innsyn i rapporten fra 1984.

-  Jeg er skuffa over at vi ikke har kunnet bruke ting som allmennheten burde vite om. Vi målte eksponeringer. Høye eksponeringer, sier Olav Bjørseth.

STATFJORD A: Bildet viser oljearbeidere i sving på boredekket på Statfjord A, som opereres av Statoil. Bildet er fra 1979, da Mobil opererte plattformen. Statoil overtok for Mobil på Statfjord i 1985.
SLÅR ALARM: Forsker Olav Bjørseth.
BEKREFTER: Prosjektleder Pål Molander.