Statoil-slaget i Ap

Før helga kom en offensiv Bjørgulv Froyn, fersk leder i Oslo Arbeiderparti, med flyttelasset sitt fra Stockholm. Nå har han ett mål: Å forhindre delprivatisering av Statoil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekslederen av Kommuneforbundet i Oslo er forberedt på hard politisk dyst i månedene framover, og ser lyst på sjansene til å vinne slaget om Statoil.

- Vi vil vinne denne kampen, vi legger ikke fram et forslag for å bli nedstemt på landsmøtet i november, sier Froyn, som de siste seks åra har vært generalsekretær i Nordens faglige samorganisasjon.

Nå venter han at også partiledelsen tar initiativ til en bred debatt om privatiseringsspørsmålet.

Koker i Ap

- Uansett vil vi få en debatt uten stans i sommerferien og fram til landsmøtet. Vi vil ha løpende kontakt med andre fylkeslag og utveksle råd og forslag. Det er naturlig at alle landsmøtedelegatene diskuterer saken, sier Bjørgulv Froyn.

Han mener et nei-vedtak til privatisering ikke vil få konsekvenser for partiledelsen.

- Nei, jeg vil tro Stoltenberg kan leve med det. Ap er et politisk levende parti som tåler en slik debatt. Dette er et uttrykk for at det koker og bobler i partiet, og at folk synes det er storartet å ta del i slike viktige beslutninger.

Arbeiderpartiets motstandere av å delprivatisere Statoil planlegger å lage en «hvitbok» som begrunner hvorfor Statoil ikke må privatiseres.

Stortingsrepresentant Marit Nybakk deler Froyns syn på SDØE og Statoil.

- Det kan ikke herske tvil om at privatiseringstilhengerne i Ap ønsker det beste for landet. Men samtidig mener jeg, og svært mange andre i partiet, at tilhengerne bryter med Ap's sjel og ideologi, sier Marit Nybakk.

Hun legger til at dette er den viktigste ideologiske debatten i Ap på svært, svært lenge. Den har satt i sving kraftige følelser blant folk flest rundt om i landet.

Bastant motstand

Kleiv Fiskvik som leder LO i Oslo, og svært mange andre Dagbladet har snakket med, mener Jens Stoltenberg og hans team av «japper» ved Statsministerens kontor ikke har skjønt hvilke krefter de ha sluppet løs.

- På grunnplanet i partiet og LO er motstanden mot privatisering bastant, sier Fiskvik.

Andre sier rett ut at Jens Stoltenberg ikke er interessert i å lytte til grasrota i partiet.

- De tar bare imot råd fra folk med høy utdannelse og kort fartstid i partiet. Jo mindre rotfestet i partiet, desto bedre, lyder en av karakteristikkene.

Det later til at Thorbjørn Jagland har bredere støtte blant de mest ihuga privatiseringsmotstanderne. Det går et ukvalifisert rykte blant nei-folket om at han ga uttrykk for skepsis til å delprivatisere Statoil da saken ble drøfte i Ap's arbeidsutvalg.

Ryktet lar seg verken bekrefte eller avkrefte, og lever derfor i beste velgående. Mange sier at Jagland må prioritere å roe gemyttene framfor å reise EU rundt, som enkelte bemerker med åpenbar ironi.