SLAPP BILLIG UNNA: 19 tiltalepunkter er frafalt, og Statoil slipper unna med en bot på bare 27.500 kroner for brudd på vanntillatelsene knyttet til oljesandproduksjon i provinsen Alberta i Canada.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SLAPP BILLIG UNNA: 19 tiltalepunkter er frafalt, og Statoil slipper unna med en bot på bare 27.500 kroner for brudd på vanntillatelsene knyttet til oljesandproduksjon i provinsen Alberta i Canada. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Statoil slapp billig unna i oljesand-saken i Canada

19 tiltalepunkter er frafalt, og Statoil slipper unna med en bot på bare 27 500 kroner for brudd på vanntillatelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avgjørelsen er tatt i provinsdomstolen i Alberta. I stedet for de 19 opprinnelige tiltalepunktene har partene blitt enige om et nytt tiltalepunkt.

I tillegg til boten er det besluttet at Statoil skal finansiere et e-læringsprogram om vannuttak med en drøy million norske kroner.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) reiser tirsdag til USA og Canada og skal selv besøke Statoils oljesandprosjekt i Alberta. Overfor Aftenbladet.no sier ministeren at han alltid forventer at norske selskaper følger lover og regler når de opererer i andre land.

- Slik sett er ikke saken bra, men nå ser det bedre ut enn man fikk inntrykk av etter at tiltalen ble tatt ut, sier Borten Moe.

Risikerte 60 millioner Statoil opplyste selv om rettsavgjørelsen i en pressemelding mandag kveld.

- Statoil tar ansvar for at vi ikke fullt ut har etterlevd vilkårene i vanntillatelsen i denne perioden i 2008 og 2009, sier Lars Christian Bacher, direktør for Statoil Canada.

Statoil brøt vilkårene i lisensen ved å underestimere vannuttaket fra en godkjent vannkilde, ved å hente vann fra to vannhull som ikke var omfattet av lisensen, ved å bruke større åpninger i inntaksfilter enn det som var godkjent og ved å ikke måle vannuttaket slik tillatelsen krevde.

Dersom Statoil hadde blitt kjent skyldig i hele den opprinnelige tiltalen, kunne selskapet risikert en bot på inntil 11 millioner canadiske dollar, tilsvarende rundt 60 millioner norske kroner, meldte canadiske medier på sensommeren.

Omstridt prosjekt - For Statoil har det vært viktig å samarbeide konstruktivt med miljømyndighetene i Alberta og fremskaffe informasjon for å klarlegge fakta i saken. Vi er tilfreds med at prosessen klargjør at Statoil ikke bevisst har brutt regelverket og at vi ikke har gitt feil informasjon mot bedre vitende, sier Bacher.

Oljesandprosjektet i Canada har vært svært omstridt, og miljøorganisasjonene Greenpeace og WWF har gått i bresjen for å få stanset det. Statoils generalforsamling har behandlet saken tre ganger, men har samtlige ganger avvist å trekke selskapet ut av prosjektet.

- Bør trekke seg ut - Vi registrerer at Statoil sier at de tar ansvar for å ha brutt miljøforskriften. Det vi gjerne vil se er at Statoil tar sin del av ansvaret både for lokalmiljøet i Alberta og for verdens klima, og trekker seg ut av tjæresand. Det finnes ingen bærekraftig måte å utvinne tjæresand på, sier Martin Norman i Greenpeace i en kommentar til dommen.

- Olje- og energiminister Ola Borten Moe kan ikke være fornøyd med at Statoil er dømt for brudd på miljølovgivningen i Canada, fortsetter Norman.

(NTB)