<strong>Eldar Sætre:</strong>  Legger frem dårlige tall for Statoil. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Eldar Sætre: Legger frem dårlige tall for Statoil. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Statoil-smell ødelegger for Oslo Børs

Statoil klarer alene å sende Oslo Børs i rødt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Hegnar.no): Oslo Børs faller forsiktig fra start. Etter syv minutters handel er hovedindeksen ned 0,1 prosent til 615,39.  

Statoil stjeler mye av oppmerksomheten onsdag. Aksjen faller hele 2,7 prosent til 134,30 kroner etter å ha lagt frem nye tall.

Innfrir ikke Statoil melder om et resultat etter skatt på minus 2,8 milliarder kroner i 3. kvartal 2015, mot minus 4,8 milliarder kroner i samme periode året før. Ifølge TDN Finans var det ventet et resultat på 4,977 milliarder kroner.

Resultatet er preget av nedskrivninger og kostnadsavsetninger.

Resultat per aksje ble minus 0,89 kroner, mot minus 1,48 kroner ved samme korsvei i fjor. Forventningen var 1,56 kroner.

Resultatet før skatt ble 7,0 milliarder kroner, sammenlignet med 16,0 milliarder kroner i fjor og ventet 17,03 milliarder kroner.

Driftsresultatet ble 7,3 milliarder kroner, mot 17.0 milliarder kroner året før og ventet 18,21 milliarder kroner.

Driftsinntektene beløp seg til 119,9 milliarder kroner, sammenlignet med 148,2 milliarder kroner i 3. kvartal 2014. Forhåndstipset lød på 123,8 milliarder kroner.

Nedskrivninger og avsetninger Resultatet ble påvirket av netto regnskapsmessige nedskrivninger på 4,8 milliarder kroner knyttet til leteandeler og andre eiendeler samt reversering av tidligere nedskrivninger. I tillegg kommer kostnadsavsetninger for tvistesaker på 3,3 milliarder kroner og andre justeringer på 1,3 milliarder kroner.

God drift - Vi fortsetter å redusere de underliggende driftskostnadene og leverer et kvartal med god drift og solide resultater fra markedsføring og trading. Våre finansielle resultater ble påvirket av lave oljepriser også i tredje kvartal. Resultatene gir grunnlag for å øke prognosene for produksjonsvekst i 2015 til over tre prosent, og en nedjustering av forventede investeringer med én milliard USD til omkring 16,5 milliarder USD. Vi har en sterk kontantstrøm gitt dagensmarkedssituasjon og en solid finansiell posisjon med en netto gjeldsgrad på 24 prosent, sier konsernsjef i Statoil Eldar Sætre.

Utsettelser på Aasta Hansteen- og Mariner-feltene Statoil er tilfreds med utviklingen for Johan Sverdrup-prosjektet, der kostnadsestimatene er redusert med omlag syv prosent.

Statoil og partnerne har imidlertid besluttet å utsette produksjonsstart på Aasta Hansteen- og Mariner-feltene fra 2017 til andre halvdel av 2018. Det oppdaterte kostnadsestimatet for Aasta Hansteen er økt med omkring ni prosent siden planen for utbygging og drift (PUD) ble lagt fram.

I tillegg kommer en valutaeffekt på 2,4 milliarder kroner som samlet gir et kostnadsestimat på omlag 37 milliarder kroner. For Mariner er kostnadsøkningen i overkant av 10 prosent sammenlignet med opprinnelig plan.

Flere saker: Hytteeiere kan få ekstra skatteregning
- En gigantbølge av penger kommer inn, og de står der med en vannslange
Britisk forsker: Dropp vintertid!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer