OLJEJ: Oljeekspert Jarand Ryard i Rystad Energy mener at Statoil nyter spesielt godt av valutafordelen blant norske selskaper. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
OLJEJ: Oljeekspert Jarand Ryard i Rystad Energy mener at Statoil nyter spesielt godt av valutafordelen blant norske selskaper. Foto: Iván Kverme / FinansavisenVis mer

Statoil sparer milliarder på svakere norsk krone

Den svake kronen gir norske oljeselskaper mellom 10 og 20 prosent lavere kostnader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Finansavisen):  Oljeprisfallet har berørt selve kjernen i norsk industri, med store konsekvenser. DNB Markets? seneste analyse estimerer at 22.900 så langt har mistet jobben, og mange venter at dette tallet vil fortsette å øke.

Likevel kunne det vært verre. Oljeforsker og professor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger påpeker at den svake kronekursen bidrar til å dempe nedturen.

- Når oljeprisen faller og man får et omstillingsbehov, er det er bra at kronekursen svekkes, for det bidrar til å smøre omstillingsarbeidet, sier Mohn til Finansavisen.

Siden 1. juli 2014 er oljeprisen ned mer enn 50 prosent, i norske kroner utgjør fallet «bare» 35 prosent. Oljeprisfallet har dermed dratt med seg kronekursen utfor stupet.

- Den negative sammenhengen mellom oljeprisen og kronekursen skaper en slags naturlig «hedge» for norsk oljeindustri, forklarer Mohn.Oljeanalytiker Jarand Rystad i Rystad Energy stiller seg bak professoren.

- Fremover vil fordelen kunne være på 10 til 20 prosent av kostnadene for oljeselskaper i land som Norge, hevder Rystad overfor Finansavisen.

Fordel Statoil Rystad mener at Statoil nyter spesielt godt av valutafordelen blant norske selskaper.

- De har en høy andel av ansatte med lønninger i norske kroner, forklarer Rystad.

Ifølge beregninger Finansavisen har gjennomført vil en 15 prosents kostnadsfordel for Statoil utgjøre cirka 5 milliarder på årlig basis.

Rystad forklarer at Statoil har en betydelig andel av sine operasjonelle kostnader i kroner, men trekker også frem et par dempende effekter.

- Investeringskostnadene vil påvirkes i mindre grad. I tillegg sikrer Statoil seg mot endringer i dollarkursen gjennom finansielle instrumenter, som reduserer valutagevinsten.

For amerikanske selskaper er situasjonen motsatt. Dollarindeksen, som måler dollarens styrke mot et utvalg valutaer, har steget 20,6 prosent siden 1. juli i fjor. I samme periode er kronen svekket med 24,1 prosent mot dollaren.

Svekkelsen av kronen kan fortsette. Torsdag rapporterte Finansavisen om svakere olje- og gassaktivitet, som kan føre til rentekutt og derigjennom enda svakere krone.

Påvirker ikke investeringer Selv om svak kronekurs bøter på for norske selskaper i et vanskelig marked, har den ifølge Mohn relativt lite å si for fremtidig virksomhet på sokkelen.

- Aktiviteten i olje- og gassnæringen er mye mer preget av oljeprisen i dollar enn i kroner, slik at kronekursbevegelsen ikke har så stor virkning på dette feltet.

Mohn mener at Statoil og andre aktører på norsk sokkel fra et kostnadsperspektiv oppleves som dollarselskaper.

- Min forskning viser at prisendringer i dollar forklarer investeringsnivået best, sier han til Finansavisen.

Jørund Norang
Trym Steinset Torvund

Flere økonominyheter Forbereder seg på økt oljeproduksjon
Disse selskapene slipper kvartalstall
Bitcoin-sjef pågrepet i Japan