- Statoil sponser giftig industri

Eierne ved miljøgiftfabrikk i Mexico får millionbeløp av Statoil, som på den måten kan slippe ut mer CO2, ifølge Bergens Tidende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved en fabrikk i Monterrey i Mexico lages en miljøgift som en forbudt i Norge. Eierne får millionbeløp av Statoil, som på den måten kan slippe ut mer CO2, skriver Bergens Tidende.

Fabrikken er en av flere produsenter av kjølegassen HKFK-22 og biproduktet HFK-23, som er en klimagass. Destruksjon av denne gassen gir kjølegassfabrikker i utviklingsland rett til å selge klimakvoter.

Siden 2003 har kjølegassen HKFK-22, som blant annet blir brukt i små og store kjøleanlegg, vært forbudt i Norge. Biproduktet HFK-23 er i et klimaperspektiv nesten 12.000 ganger verre enn CO2.

- Utslipp av HFK-23-gass bør forbys, punktum. Det er urimelig at andre skal betale kineserne og mexicanerne for ikke å slippe ut denne gassen, sier Endre Tvinnereim, forsker ved Rokkansenteret i Bergen og en av Norges fremste eksperter på klimakvoter, til avisen.

Fra fabrikken i Mexico har Statoil skaffet seg kvoter som alene kompenserer for utslipp fra Troll B, Troll C og Snorrefeltet. Alternativet ville vært kostbare utslippsreduksjoner hjemme.

Ifølge Bergens Tidende har 22 ulike norske selskaper skaffet seg slike kvoter. Statkraft, BP Norge, Gassco AS på Kårstø, Norske Skogindustrier og Statnett står alle på listen, i tillegg til Statoil. Også Staten har kjøpt en liten post, via et fond i Verdensbanken.

Tradingsjef Thomas Egeland i Statoil viser til at FN har godkjent HFK-kvotene.

- Statoil har ikke tatt en vurdering på egen hånd. Vi føler det er viktig at vi har tillit til systemet, sier Egeland.

(NTB)