Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statoil starter egen granskning av helikopterulykken

Statoils konsernsjef ankom Sola heliport med sterke inntrykk fra Gullfaks B-plattformen. - Noen har dratt hjem for å treffe sine kjære etter ulykken, sier Eldar Sætre til Dagbladet.

ANKOM SOLA I HELIKOPTER:
Konsersjef i Statoil, Eldar Sætre (foran) ankommer her Sola sammen med Arne Sigve Nylund.
Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet
ANKOM SOLA I HELIKOPTER: Konsersjef i Statoil, Eldar Sætre (foran) ankommer her Sola sammen med Arne Sigve Nylund. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): I dag ved 16.40-tiden landet konsernsjef Eldar Sætre og konserndirektør Arne Sigve Nylund på Sola heliport etter å ha besøkt Gullfaks B-plattformen.

- Vi må konstatere at det verst tenkelige har skjedd. Vi trenger svar. Havarikommisjonen er i gang med et viktig arbeid. Statoil stiller alle ressurser tilgjengelig for dette arbeidet. Vi vil også bidra i CHC sin granskning og har besluttet å gjennomføre vår egen granskning. Dette skylder vi de etterlatte. Det er helt avgjørende for alle de som hver dag drar på jobb å ha tillit til at vi gjør alt vi kan for ivareta sikkerheten deres, sier Sætre.

- Vi er opptatt av åpenhet rundt den granskningen vår og vi vil sørge for at vårt verneapparat skal bli trukket med i denne granskningen. Vi ønsker å skape trygghet, sier Sætre.

- En tøff tid Ole Magnar Kvamme (60) bosatt i Bergen var den eneste av de omkomne som var ansatt i Statoil. Sætre sier at Statoil nå sørger, og at tapet av Kamme er svært tungt.

Sætre sier at han er takknemlig for at fikk reise ut i dag, og han opplevde et enormt sterkt fellesskap.

- De der ute har vært gjennom en tøff tid. Men de har holdt sammen. Alle som er der ute er godt ivaretatt, sier Sætre.

Til Dagbladet sier Sætre at det er noen som arbeider på Gullfaks B som har ønsket å dra hjem for å treffe sine kjære etter ulykken.

- Ja, noen har tatt den muligheten, mens andre har ønsket å bli, sier Sætre til Dagbladet. Han ønsker ikke å kommentere på om noen har sagt opp jobben eller ytret ønske om å slutte å jobbe i Nordsjøen etter ulykken.

Fløy med CHC
Sætre landet i ruskeværet på Sola i et helikopter av typen Sirkorsky.

- Jeg fløy med CHC ut og Bristow tilbake, og disse står for all trafikk for Statoil på norsk sokkel, sier Sætre.

Super Puma-utgaven som styrtet mandag har inntil videre fått flyforbud av Luftfartstilsynet. Sætre sier de ikke vil bruke helikopteret før det er avklart hva ulykken skyldtes.

Han sier videre at sikkerhet er Statoils største prioritet, og at effektiviseringen av oljesokkelen aldri går på bekostning av prisen man betaler for tjenester.

- Sikkerhet settes aldri opp mot pris i våre valg av helikopterlevarndør, sa Sætre. Dette sa han også gjelder generelt for virksomheten Statoil driver på norsk sokkel.

Sammenheng mellom ulykker
Sætre snakket også om den eventuelle sammenhengen mellom Turøy-ulykken og andre ulykker tidligere, blant annet en styrt i 2009.

- Det har vært hendelser med 225-helikopteret tidligere, og mange spør om det er en sammenheng mellom dissee ulykkene og den tragiske ulykken vi står overfor nå. Det er et spørsmål vi må få svar på, men det blir helt feil hvis vi skal spekulere i det nå, sier Sætre.

Minnesmarkering Søndag var det minnemarkering på plattformen, med tenning av lys og opplesning av minneord. Også nordsjøpresten holdt en markering, skriver NTB. Sætre ønsket å møte personer på plattformen i egen person for å høre hvordan de ønsker å bli fulgt opp.

Alle de 13 personene som omkom i heliopterstyren ved Turøy i Hordaland var innleid av Statoil da de var på vei fra Gullfaks B til Flesland. Til vanlig var fire av dem ansatt i Halliburton, tre i Aker Solutions, to i helikopterselskapet CHC, én i Karsten Moholt AS, én i Welltec Norway, og én i Schlumberger.

Ole Magnar Kvamme (60) bosatt i Bergen var den eneste av de omkomne som var ansatt i Statoil. Han var utdannet elektrisk installatør og ble ansatt i Statoil i 1988 og har den siste tiden arbeidet med anleggsintegritet på Snorre, Gullfaks A og Gullfaks B.

Sætre har tidligere uttalt at det også i Statoil er ansatte som har mistet en nær og kjær kollega.

Kvamme hadde mer enn 10 års operasjonell erfaring offshore, skriver Statoil i en pressemelding.

Ole Magnar Kvamme etterlater seg tre voksne barn og to barnebarn, sa Sætre.

- Våre tanker går først og fremst til Ole Magnar Kvammes familie og nære venner, som har mistet en av sine kjære i denne forferdelige ulykken, sier Statoils konsernsjef Eldar Sætre.

I går kunne NRK melde at produksjonen ved Gullfaks B-plattformen er i gang igjen.

- Plattformsjefen sier at de ba om en vurdering fra de ansatte selv, og de ga uttrykk for at de ønsket å komme tilbake i produksjon, og at de på den måten begynner å litt ta tilbake hverdagen, sier pressekontakt i Statoil, Morten Eek, til kanalen.

Hele Norges coronakart