Statoil-streiken utvides

I morgen trappes streiken opp i Statoil. Denne gangen er det regningene som ikke blir betalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fare for tomme pumper

Norges Funksjonærforbund (NOFU) tar ut 43 kontorfunksjonærer hos Statoil i streik. De fleste arbeider ved hovedkontoret i Stavanger, og noen i Bergen.

- Dette vil ramme postgang ut og inn, fakturautbetalinger vil bli lagt på vent og inntektsføring i milliardklassen for olje- og gassinntekter vil lide. Innkjøp, eiendom- og kontorforvaltning blir berørt og sentrale prosjektdokumenter vil ikke kunne framskaffes, sier NOFU om virkningene av utvidelsen.

Redusert service

- Statoil kan håndtere dette uten at virksomheten går i stå, men det vil oppstå forsinkelser og redusert service på noen områder, sier assisterende informasjonsdirektør Else Cathrine Nesmoen til NTB.

Fra før er Statoil rammet av streik ved Mongstad. Det har ført til sterk reduksjon av trafikken til og fra raffineriet.

Til sammen 177 medlemmer av PRIFO er i streik i Statoil, Esso og Borealis. Både NOFU og PRIFO er med i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS).

YS-organisasjonene krever reelle forhandlinger med arbeidsgiverne i Oljeindustriens Landsforening (OLF) for å få til en tariffavtale med andre prioriteringer enn den LO-forbundet NOPEF har inngått. PRIFO krever også tariffavtale ved Esso og i Gassco.

- Misbruk

Dette vil ifølge YS ikke koste mer enn NOPEF-avtalen, men NHO mener at streikevåpenet blir misbrukt til kamp om medlemmer i oljesektoren.

- YS/PRIFO streiker for å få noe mer enn LO/NOPEF har fått. Dette kan ikke oppfattes som annet enn ledd i en organisasjonskamp, sier forhandlingsdirektør Gunnar Flaat i NHO.

Også NOPEF-leder Leif Sande stiller seg uforstående til YS-organisasjonenes streikegrunnlag, som han i likhet med NHO ser som del av en organisasjonskamp. Men han konstaterer at PRIFO og NOFU er i lovlig streik.

LO/NOPEF har rundt 2.000 medlemmer og YS-forbundene rundt 1.000 medlemmer som er omfattet av oljeavtalen det nå står strid om.

(NTB)

STREIK:</B> Hvis streiken varer, kan bensinpumpene i verste fall gå tomme.