Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statoil tar grep i Aserbajdsjan

BAKU (Dagbladet): Tillitsvalgte i Statoil krever at helse, sikkerhet og miljø får høyere status for oljearbeiderne i det korrupte regimet i Aserbajdsjan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoil er inne som det tredje største oljeselskapet i Kaspihavet og arbeider nå for å sikre seg sitt første operatørskap. Fredag skal tillitsvalgte Stein Bredal som også er styremedlem i Statoil møte statsminister Artur Rasizadesom.

- Vi vil ikke akseptere at folk må kjøpe seg jobber og bli delaktige i korrupsjon for å få jobb i Statoil. De standarder vi har for helse, sikkerhet og miljø i Nordsjøen er ikke gode nok, men de må i alle fall være minimumskrav for arbeiderne i Kaspihavet, sier Bredal.

Elendige forhold

Tre tillitsvalgte for de YS-organiserte i Statoil har sammen med leder Terje Nustad i Oljearbeidernes Fellessammenslutning (OFS) vært i Aserbajdsjan i snart ei uke for å undersøke de elendige forholdene oljearbeiderne jobber under.

På det gamle og utslitte oljeanlegget Sand Island utenfor Baku har de møtt prosessoperatørene Yezermenko Albina og Farman Rabmanogly. De har jobbet her i nesten hele sitt voksne liv, men det statlige oljeselskapet Socar betaler dem ikke mer enn rundt 700 kroner i måneden. Den registrerte arbeidsledigheten i landet er på opp mot 80 prosent, men mange tjener til maten ved å selge varer til hverandre og drive med uregistrert arbeid.

- Vi eksisterer, men vi lever ikke, sier Farman Rabmanogly.

Konserntillitsvalgt Stein Bredal i Statoil er opptatt av at de vestlige oljeselskapene må gi mer til det aserbajdsjanske samfunnet enn de gjør i dag. Han mener at en norsk modell som tilsier at staten får mesteparten av inntektene også bør innføres her.

Statoil, BP/Amoco og andre vestlige selskap har betalt milliardbeløp i såkalt signaturbonus til det sittende regimet under ledelse av president Heydar Alijev. Oljepengene er vanskelig å finne igjen i de offentlige statsregnskapene, men det sies av den norske ambassadøren Olav Berstad at rundt to milliarder kroner er plassert i et statlig fond. Opposisjonspartiene opplyser at bare presidenten vet hvordan pengene forvaltes.

Toppledelsen til Baku

I kveld kommer toppledelsen i Statoil til hovedstaden Baku. I morgen holder de styremøte og de skal også møte den politiske ledelsen i landet.

- Statoil ønsker selvsagt at Aserbajdsjan skal utvikle seg til å bli et demokratisk land, noe det åpenbart ikke er nå. En viktig oppgave for oss er også å skaffe arbeid til befolkningen her, sier direktør Rolf Magne Larsen i Statoil.

<B>VIL LØSE OPP:</B> Arbeiderne ved dette oljeanlegget utenfor Baku har fortalt konserntillitsvalgt Stein Bredal i Statoil at de må få bedre arbeidsvilkår.