KRAFTIGE KUTT:  Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil kom i dag med beskjeden som aldri før har kommet til de ansatte i oljeselskapet: alle får tilbud om sluttpakke.Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix.
KRAFTIGE KUTT: Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil kom i dag med beskjeden som aldri før har kommet til de ansatte i oljeselskapet: alle får tilbud om sluttpakke.Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix.Vis mer

Statoil tilbyr sluttpakke til alle ansatte

35 000 oljejobber har forsvunnet på halvannet år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoil tilbyr nå sluttpakke til alle ansatte. Det har ikke skjedd tidligere i Statoil, sier informasjonssjef Knut Rostad i Statoil til Stavanger Aftenblad.

Selskapet har 29 500 ansatte, herav 16 300 i selve morselskapet
Tilbudet kom tirsdag morgen, og var overraskende også for de tillitsvalgte.

Avisa skriver at de ansatte får jula til å tenke seg om. Sluttpakkevinduet er fra 5. januar til 25. januar.

Dette er sluttpakketilbudet, ifølge Stavanger Aftenblad:

• Inntil 5 års ansiennitet: 9 månedslønner.

• 6 til 10 års ansiennitet: 12 månedslønner.

• 11 til 15 års ansiennitet: 15 månedslønner.

• 16 til 20 års ansiennitet: 18 månedslønner.

• Mer enn 21 års ansiennitet: 24 månedslønner.

30 milliarder innen 2016
I går kom oljeprisen ned på 36 dollar pr. fat for Nordsjø-olje, og analytikere varslet før helgen at statsoljeselskapet er tvunget til å spare flere milliarder kroner når prisnivået legger seg under 40 dollar.

For halvannet år siden varslet daværende Statoil-sjef Helge Lund at selskapet måtte spare 30 milliarder kroner innen utgangen av 2016.

Sluttpakketilbudene i dag er knyttet til «en rest» på åtte milliarder for 2016.

Det er landanlegg, teknologi og boring som trolig blir hardest rammet.

Nye kontrakter: jubel og nedtur
Parallelt med sluttpakke, ble det en dag i optimismens tegn for selskapene som fikk beskjed om at de får sin del av oppdrag for de 24 milliardene som Statoil skal investere de nærmeste årene på norsk sokkel og i landanleggene Sture, Kollsnes Kårstø og Melkøya.

Aibel AS, Apply Sørco AS, Reinertsen AS og Wood Group Mustang Norway AS blir hovedleverandører de neste fire årene. Blant taperne i den oppdragsrunden er Aker Solutions, som varsler at det kan få store konsekvenser at selskapet tapte anbudsrunden.Aker har nå slike oljerelaterte kontrakter kontrakter som utløper neste år, og som så langt har beskjeftiget 900 personer, skriver Nettavisen. 1500 ut
- Bakgrunnen for tilbudet om sluttpakke er effektiviseringsprogrammene våre, der Statoil skal redusere bemanningen med 1100 til 1500 ansatte innen utgangen av 2016, sier Rostad til Aftenbladet.
Ifølge DNB Markets har Statoil varslet bemanningskutt på mellom 4.500 og 4.900 stillinger som følge av lavere aktivitet i den norske oljenæringen etter oljeprisfallet siden i fjor.
Ifølge Stavanger Aftenblad har Statoil-kuttene og fallet i oljeprisen til sammen ført til at om lag 35.000 jobber i oljebransjen i Norge har forsvunnet det siste halvannet året.

Norsk eksport: minus 6,9 prosent
Samtidig med meldingen om de siste Statoil-kuttene, kommer også negative novembertall for den norske handelsbalansen.

Fallet i oljeprisen er hovedårsaken til at den samlede eksportverdien av norsk handel med utlandet har gått ned det siste året.

Totalt utgjorde eksporten 68 milliarder kroner i november, en nedgang på 6,9 prosent fra november i 2014, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Samtidig steg importen med 12,6 prosent til 52,6 milliarder. Handelsoverskuddet endte på 15,4 milliarder kroner i november 2015, en nedgang på 24,2 prosent fra oktober i år og hele 41,6 prosent fra november i 2014.

Lavere priser for råolje, naturgass og bearbeidede petroleumsprodukter er hovedårsaken til at den samlede eksportverdien går ned, skriver NTB.

Den svake kronekursen og vekst i verdier fra fastlandseksporten dempet imidlertid fallet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram