Statoil-topp går

Styreleder i Statoil Leif Terje Løddesøl bestemte seg sent i går for å gå av som styreleder. I dag møtes Statoil-styret til ekstraordinært møte i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Slik debatten om selskapet har utviklet seg, mener jeg at min mulighet for å lede styret effektivt er redusert, sier Løddesøl til Dagbladet.

Sent i går kveld informerte han det øvrige styret og bedriftsforsamlingens leder om beslutningen. I dag møtes det resterende styret i Statoil til ekstraordinært møte. Da Løddesøl innkalte til møtet hadde han ennå ikke bestemt seg for å gå. Han mente uansett styret burde drøfte situasjonen før bedriftsforsamlingen onsdag.

Informerte ikke

- Det som utløste beslutningen, er den sammenblandingen som har blitt mellom selve avtalen og prosedyren rundt den. Jeg har aldri vært involvert i Iran-kontrakten. Men jeg er blitt kritisert for at jeg ikke informerte det øvrige styret da jeg ble kjent med den. Nå gjør jeg det jeg mener er ryddig foran bedriftsforsamlingen onsdag. Jeg trekker meg, så kan bedriftsforsamlingen vurdere saken fritt uavhengig av meg, sier Løddesøl til Dagbladet.

Det ble avholdt to styremøter etter at Løddesøl ble informert, uten at han informerte resten av styret om kunnskapene han satt inne med.

- Kan det øvrige styret fortsette selv om du trekker deg?

- Ingenting er til hinder for det, de har ikke vært involvert i prosessen som jeg er blitt kritisert for. Det er et fantastisk styre, sier Løddesøl.

- Innebærer din beslutning om å gå at også konsernsjef Olav Fjell bør trekke

- Det har jeg selvsagt ingen kommentar til, svarer Løddesøl. Dagbladet lyktes ikke i å få tak i Fjell.

Løddesøl avviser kategorisk at han har blitt presset til å trekke seg.

Dramatisk søndag

Løddesøl sier han tenkt grundig over sin stilling de siste dagene. I løpet av gårsdagen fikk Dagbladet kjennskap til at det skulle være et ekstraordinært styremøte i Statoil i dag. Da Dagbladet ringte Løddesøl for å få dette bekreftet, ville styrelederen verken bekrefte eller avkrefte noe som helst.

- Jeg har ingen kommentar til deg i dag, sa Løddesøl. Heller ingen andre styremedlemmer ville bekrefte møtet. Men par-tre timer senere kom det en pressemelding fra Statoil om at Løddesøl går av. Ved midnattstider i går bekreftet Løddesøl at han først i går kveld bestemte seg for å trekke seg som styreleder. Derfor vil han heller ikke delta på dagens styremøte.

- Jeg har tenkt gjennom hele situasjonen. Beslutningen om å gå av har modnet de siste timene. Slik debatten om selskapet har utviklet seg, er Statoil best tjent med at det velges en ny styreleder. Det er bedre at dette blir avklart før møtet onsdag, så kan saken bedømmes fritt. Så er det som har med prosedyren rundt denne saken ute av verden, sier Løddesøl.

Problemer

På dagens styremøte vil det bli gitt utdypende informasjon om den famøse Iran-kontrakten fra Stig Bergseth, direktør for Helse, miljø og sikkerhet, David Platts, leder for Konsernsikring, og direktør Svein Andersen, sjef for konsernrevisjon. Det var de to sistnevnte som i sommer varslet både Olav Fjell og styreleder Løddesøl om at konsulentavtalen med Horton investment Ltd til en verdi av 115 millioner kroner kunne by på problemer for selskapet. Utbetalingene fra Statoil gikk til en konto i et karibisk skatteparadis.

Økokrim fortsetter etterforskningen av saken. Dette skjer både i Norge og i utlandet. Foreløpig skal det bare være Statoil ASA som er siktet for grov korrupsjon. Konsernsjef Olav Fjell har foreløpig bare vært inne til ett avhør.

Flere sentrale personer i Statoils toppledelse skal avhøres før Økokrim kan ta stilling til påtalespørsmålet i saken.

Avklaring viktig

Olje- og energimininster Einar Steensnæs har følgende kommentar:

- Jeg har forståelse og respekt for Løddesøls avgjørelse og tar til etterretning at det er ekstraordinært styremøte i dag og bedriftsforsamling onsdag. Dette er en sak som går i Statoils interne organer, og det er viktig at det blir en avklaring onsdag, sier Steensnæs.

<B>GÅR AV:</B> Styreleder Leif Terje Løddesøl går av på grunn av korrupsjonsanklagene mot selskapet.