Statoil topper ulykkesrapport

Har ansvar for åtte av de elleve alvorligste hendelsene på platformer i Nordsjøen.

GASSLEKKASJE: 11. oktober måtte mannskaper gå i livbåtene på grunn av alvorlig gasslekkasje på Heidrun-plattformen.            Foto: Harald Pettersen/Statoil
GASSLEKKASJE: 11. oktober måtte mannskaper gå i livbåtene på grunn av alvorlig gasslekkasje på Heidrun-plattformen. Foto: Harald Pettersen/StatoilVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BERGEN (Dagbladet): Dette kommer fram av en rapport som nettstedet Petro.no har laget basert på operatørselskapenes egne varslingsbrev til Petroleumstilsynet i perioden 1. juli til 30. september i år.

11 alvorlige episoder er rapportert fra plattformer og fartøy i havet, mens fire alvorlige hendelser er rapportert fra anlegg i land. Statoil har som operatør ansvar for åtte av de elleve alvorligste hendelsene på plattformer i Nordsjøen.

Dagbladet er kjent med at listen kan gjøres lenger hvis oktobermåned tas med i rapporten. Da har det blant annet vært flere tilfeller av strømbortfall, som har ført til produksjonsstans. 

I tillegg meldte oljeselskapene som er i posisjon som operatører inn 39 hendelser som beskrives som «situasjoner som under ubetydelig endrede omstendigheter kunne ha ført til akutt eller alvorlig fare- og ulykkessituasjon».

36 personskader Statoil har som operatør ansvar for 29 av hendelsene i nest alvorligste kategori. I tillegg meldte operatørene på sokkelen inn 134 hendelser som beskrives som «av mindre alvorlig og akutt karakter».

I alt ble 36 personer skadet på jobb. Disse hendelsene omfatter alt fra en person som klemte en finger på Åsgard A-plattformen til en som fikk hjertestans på fartøyet «Normand Subsea».

23 uønskede hendelser førte til at beredskapsorganisasjonen på enten installasjoner i havet eller landanlegg ble aktivert, og 18 av disse førte til driftsstans.

Hovedredningssentralen ble kontaktet 12 ganger, og politiet seks ganger.

Olje- og gassutslipp Fallende gjenstander står for mer enn en fjerdedel av hendelsene. Det ble også rapportert inn 33 tilfeller av olje- og gassutslipp, tre tilfeller av brann, ett av fartøy på kollisjonskurs, seks relatert til helse og hygiene, en hendelse med radioaktivt avfall, en utblåsning og en transportrelatert hendelse.

93 uønskede hendelser faller utenfor disse kategoriene. Den oppjekkbare riggen «Mærsk Guardian» topper lista over hvilke innretninger som hadde flest uønskede hendelser i tredje kvartal.

Hele ni uhell og ulykker ble meldt inn fra denne riggen, som jobber på Yme Gamma-feltet for Talisman Energy Norge.

Nummer to på lista er Gullfaks C-plattformen der Statoil er operatør.

De alvorligste hendelsene skjedde på Oseberg B plattformen hvor det var en utblåsning 22. juli og på Heidrun-plattformen hvor det har vært flere gasslekkasjer.

Pressetalsmann Gisle Johanson i Statoil sier at selskapet følger opp varslingsplikten om alle uønskede hendelser.

— Vi tar enhver hendelse alvorlig og trekker erfaringer fra dem i vårt arbeid med å redusere antallet uønskede hendelser på våre anlegg. Statoil har operatøransvar for rundt 80 prosent av aktiviteten på norsk sokkel. Da blir det ikke helt unaturlig at vi også topper listene over innrapporterte hendelser, sier Johanson.

Av de alvorligste hendelsene hadde Statoil ansvar for åtte av elleve, tilsvarende 73 prosent.