Statoil trekker seg fra Angola-samarbeid på grunn av skjult eierskap

Avslutter samarbeidet med Somoil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det angolanske selskapet Somoil opererer med skjult eierskap, noe som blant annet har fått norske medier og politikere til å reagere, skriver Klassekampen torsdag.

De to selskapene har i en årrekke vært partnere i blokk 4/05 utenfor kysten av det nordlige Angola, der Statoil har en eierandel på 20 prosent.

I et brev til Olje- og energidepartementet bekrefter Statoil at de vil selge seg ut av det kontroversielle partnerskapet.

- Dette er en forretningsmessig justering for å optimalisere vår portefølje, sier kommunikasjonssjef Bård Glad Pedersen til avisen.

Dette skjer samtidig som det er stilt store spørsmål ved en annen Statoil-kontrakt, nemlig den selskapet inngikk med det statlige oljeselskapet  i Angola, Sonangol, i 2011

Fortsetter med Sonangol Tirsdag møtte representanter for Statoils konsernledelse med konsernsjefen i Sonangol og viseministeren i petroleumsministeriet for å følge opp innbetalingene Statoil har gjort til Sonangol og realiseringen av Sonangol Research and Technology Center (SRTC).

Det skjedde etter lengre tids påtrykk fra Statoil som har etterlyst realiseringen av prosjektet Statoil har investert 420 millioner kroner i. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har på sin side bedt oljeminister Tord Lien ta en aktiv rolle for å finne ut hvor pengene har blitt av.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer