Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statoil trekker seg fra Angola-samarbeid på grunn av skjult eierskap

Avslutter samarbeidet med Somoil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det angolanske selskapet Somoil opererer med skjult eierskap, noe som blant annet har fått norske medier og politikere til å reagere, skriver Klassekampen torsdag.

De to selskapene har i en årrekke vært partnere i blokk 4/05 utenfor kysten av det nordlige Angola, der Statoil har en eierandel på 20 prosent.

I et brev til Olje- og energidepartementet bekrefter Statoil at de vil selge seg ut av det kontroversielle partnerskapet.

- Dette er en forretningsmessig justering for å optimalisere vår portefølje, sier kommunikasjonssjef Bård Glad Pedersen til avisen.

Dette skjer samtidig som det er stilt store spørsmål ved en annen Statoil-kontrakt, nemlig den selskapet inngikk med det statlige oljeselskapet  i Angola, Sonangol, i 2011

Fortsetter med Sonangol Tirsdag møtte representanter for Statoils konsernledelse med konsernsjefen i Sonangol og viseministeren i petroleumsministeriet for å følge opp innbetalingene Statoil har gjort til Sonangol og realiseringen av Sonangol Research and Technology Center (SRTC).

Det skjedde etter lengre tids påtrykk fra Statoil som har etterlyst realiseringen av prosjektet Statoil har investert 420 millioner kroner i. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har på sin side bedt oljeminister Tord Lien ta en aktiv rolle for å finne ut hvor pengene har blitt av.

- Sonangol sier at de har midlene vi har innbetalt, og at de vil bli benyttet som avtalt, sa informasjonsdirektør i Statoil, Bård Glad Pedersen, til Dagbladet i går.

Han fortalte da at de angolske representantene i samtalen viste til at det vil bli opprettet et datterselskap, slik det ble annonsert i et presidentdekret i september 2015. Senteret skal bli bygd i byen Sumbe, hvor også den Angolske petroleumsskolen ligger.

- For vår del var det viktig å signalisere behovet for økt åpenhet om arbeidet, og vi har avtalt videre dialog med dem om dette. Vi vil følge opp videre at midlene vi har betalt vil bli brukt som avtalt.

Har ikke fått dato I 2011 undertegnet Statoil en kontrakt med det angolske statseide oljeselskapet Sonangol. Som en del av kontrakten måtte Statoil betale til sammen 715 millioner kroner i sosiale bidrag og støtte til et forskningssenter, som foreløpig ingen har sett snurten av.

I tillegg til selskapene Statoil, BP og Cobalt, har Dagbladet avslørt at også spanske Repsol og franske Total har betalt penger til senteret. Totalt er det betalt inn over 3,5 milliarder kroner til realiseringen av senteret siden 2011.

- Har de kommet med et tidsestimat for når bygningen vil stå ferdig?

- De sier at de arbeider med etableringen av datterselskapet, og bestemt seg for at byen skal ligge i Sombe. Når det gjelder mer konkret info, så er det Sonangols ansvar å informere om det. Men vi har formidlet vår forventning om økt åpenhet fra deres side.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart