Statoil trues med «utkastelse» fra Libya

Selskapet tar trusselen om annullering av kontrakter med fatning.

LITEN PRODUKSJON: Statoil er partner i to oljefelter i Libya, med 5 prosent og 2,4 prosent. Før stengingen i februar, produserte feltene 4200 fat per dag. Til sammenlikning er Statoils totale oljeproduksjon 1,9 millioner fat per dag. Foto: Scanpix
LITEN PRODUKSJON: Statoil er partner i to oljefelter i Libya, med 5 prosent og 2,4 prosent. Før stengingen i februar, produserte feltene 4200 fat per dag. Til sammenlikning er Statoils totale oljeproduksjon 1,9 millioner fat per dag. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På en pressekonferanse i Tripoli i helga, samtidig med at internasjonale styrker startet bombing av mål i Libya, sa Libyas oljeminister Shokri Ghanem at det vil bli konsekvenser for oljeselskaper som ikke kommer tilbake for å gjenoppta oljeproduksjonen.

- Vi vil vurdere å gi kontrakter utenom anbudsrunde til nye operatører som er villige til å komme og jobbe i landet. Vi ønsker å øke oljeproduksjonen, sa han.

Søker nye partnere India, Brasil og Kina skal være land som er i kikkerten til Libya som nye samarbeidspartnere.

Statoil er partner i to oljefelter i Libya, med eierandeler på 5 prosent og 2,4 prosent. Selskapet følger nå den politiske utviklingen i landet tett, men har foreløpig ingen planer om å avvikle kontraktene, som har en varighet fram til 2032.

- Det viktigste for oss er å ivareta sikkerheten til våre ansatte, og det var bakgrunnen for at vi stengte kontoret 21. februar. Kontoret er fortsatt stengt med samme begrunnelse, og vil nok bli det i uoverskuelig framtid, sier pressetalsmann Bård Glad Pedersen til Dagbladet.

30 ansatte Statoil har 30 ansatte i Libya - som hovedsaklig er libyske statsborgere - og de har, etter at kontoret ble stengt, fått forskudd på lønn.

- Vi følger dem opp så godt som det lar seg gjøre i dagens uavklarte situasjon i libya, og følger selvsagt den politiske utviklingen i landet tett, sier Glad Pedersen.

Han ønsker ikke å kommentere uttalelsene til Shokri Ghanem, og vil heller ikke spekulere i hvilke følger den videre utviklingen i Libya vil få for Statoils engasjement i landet.

- Vi har tett dialog med norske myndigheter, og vil selsvagt forholde oss til de internasjonele sanksjoner som måtte komme, sier Glad Pedersen.

Liten produksjon - Hvor store økonomiske tap er det snakk om for Statoil?

- Det kan jeg ikke tallfeste, men før vi stengte, var vår samlede produksjon i Libya på 4200 fat per dag. Til sammenlikning er Statoils totale oljeproduksjon på 1,9 millioner fat per dag, forteller pressetalsmannen.


AVVENTER SITUASJONEN: Pressetalsmann Bård Glad Pedersen i Statoil. Foro: Scanpix
AVVENTER SITUASJONEN: Pressetalsmann Bård Glad Pedersen i Statoil. Foro: Scanpix Vis mer